Pramušta dar viena skylė: naftos barelis nebekainuoja 60 dolerių

Niujorko biržoje sandoriai dėl WTI naftos rūšies tiekimo sausio mėnesiui buvo sudarinėjam už rekordiškai mažą kainą – 59,07 dolerio už barelį. „Brent“ rūšies naftos kaina nusirito iki 63,16 dolerio – mažiausios žymos nuo 2009-ųjų.

Pasaulio biržose naftos kainos toliau ritasi žemyn.<br>AP nuotr.
Pasaulio biržose naftos kainos toliau ritasi žemyn.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-12-12 10:47, atnaujinta 2018-01-19 08:43

Mat apsisprendusi nemažinti gavybos Naftą eksportuojančių valstybių organizacija OPEC žengė dar toliau. Trys didžiausios šio kartelio narės – Saudo Arabija, Irakas ir Kuveitas – šį mėnesį dar ėmė taikyti nuolaidas Azijos šalims parduodamai naftai.

Užtat Rusijai tai tapo dar vienu skaudžiu smūgiu. Todėl nuo pat penktadienio ryto rublio kursas toliau smigo.

Euro kaina Maskvos valiutų biržoje jau pasiekė 71 rublį, dolerio – daugiau nei 57 rublius.

Ketvirtadienį Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina skelbė tikinti, kad rublio nuosmukis truks neilgai, o dėl jo neva kalti spekuliantai.

 Didžiausių investicinių bankų analitikai mano, kad 2015 metais naftos rinkoje bus pastebimi dar didesni svyravimai, naftos kainos svyruos apie 80 dolerių, rašė penktadienį laikraštis „The Times“.

„Pasaulio naftos rinkoje kitais metais naftos kainos gali siekti 80 dolerių už barelį, bet naftos kainų svyravimai jau tampa nauja norma. Kurį laiką naftos kainos net gali nukristi iki 30 dolerių už barelį, o vėliau smarkiai išaugti. Vidutinė naftos kaina ateinančiais metais turėtų būti kiek mažesnė už vidutinį 2014 metais pasiektą lygį – 99 dolerių už barelį. Naftos kainų svyravimai kitąmet gali išaugti“, – analitikų išvadas apibendrino analitikai.

Bankas „Merril Lynch“ prognozuoja, kad ateityje naftos kainos svyruos ties 50-80 dolerių riba. „Kadangi OPEC nebereguliuoja kainų, naftos kainų svyravimai su daugiau nei 50 dolerių amplitude tampa įprastu reiškiniu“, – JAV banko analitikų komentarus citavo laikraštis.

„Mūsų nuomone, kuo žemiau nukris naftos kaina trumpalaikėje perspektyvoje, tuo ženkliau ji pakils antroje 2015 metų pusėje“, – teigė banko analitikai.

„Merril Lynch“ prognozėmis, kitais metais vidutinė naftos kaina sieks 77 dolerius už barelį, anksčiau šis bankas prognozavo 85 dolerių vidutinę kainą. „Morgan Stanley“ prognozės žemesnės: pagal „vidutinį“ scenarijų naftos kaina sieks 70 dolerių už barelį, tačiau pagal „meškų“ rinkos scenarijų, jos gali siekti ir 53 dolerius.

Anksčiau „Morgan Stanley“ prognozavo atitinkamai 98 ir 90 dolerių kainą už barelį, rašo „The Times“. Pagal „Barclays“ banko prognozes, naftos kainos kitąmet išliks ties 50-60 dolerių už barelį riba tik pirmąjį kitų metų mėnesį, vėliau jos kils.

2015 metais, „Barclays“ prognozėmis, vidutinė naftos kaina sieks 72-93 dolerius už barelį. O pirmąjį pusmetį jos vidutinė kaina sieks 67 dolerius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.