Elektros kaina biržoje sumažėjo dar dešimtadaliu

Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje gruodžio 15 –21 dienomis buvo 15,4 cento už kilovatvalandę, 10 proc. žemesnė nei ankstesniąją savaitę.

Praėjusią savaitę iš visos Lietuvoje suvartotos energijos trečdalį sudarė pagaminta mūsų šalyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Praėjusią savaitę iš visos Lietuvoje suvartotos energijos trečdalį sudarė pagaminta mūsų šalyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2014, 12:32 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:46 PM

Vidutiniškai 28 proc. praėjusią savaitę Lietuvoje suvartotos elektros pagaminta šalyje, 72 proc. buvo importuota. Importo struktūra išliko nepakitusi, maždaug 46 proc. importuota iš šiaurės, 54 proc. – iš rytų krypties.

"Litgrid" duomenimis, pasibaigus svarbios elektros linijos Pskovas-Kingisepas remontui, daugiau kaip 200 megavatų padidėjo fizinio elektros srauto tarp Estijos ir Latvijos galimybės, o dėl to išaugusi elektros energijos iš Šiaurės šalių pasiūla mažino elektros kainą biržoje Lietuvos ir Latvijos prekybos zonose.

Tarptautiniai Latvijos–Estijos elektros jungčių pralaidumas zonoje gruodžio 15–21 dienomis vidutiniškai buvo išnaudojami 95 proc., Lietuvos–Latvijos – 43 proc., Lietuvos–Karaliaučiaus – 100 proc., Lietuvos–Baltarusijos – 30 proc.

Apie vartotojams palankius elektros kainų pokyčius pranešė ir kiti rinkos dalyviai.

Pasak   „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovo Karolio Bagdono, tokiam pokyčiui įtakos turėjo sumažėjęs elektros poreikis. Tuo tarpu Estijoje kaina beveik nekito dėl sumažėjusio jungčių pralaidumo.

"Lietuvoje ir Latvijoje elektros kaina praėjusią savaitę svyravo nuo 26,38 eurų už megavatvalandę iki 67,7 eurų už megavatvalandę. Savaitės vidurkis buvo 44,59 eurai už megavatvalandę.  

Kainos kritimą antrą savaitę iš eilės lėmė 5 proc. mažesnis elektros suvartojimas", - sakė K.Bagdonas.  

Tuo tarpu Estijoje vidutinė elektros kaina išliko labai panaši kaip ir ankstesnę savaitę ir siekė 35,76 EUR/MWh. Čia kaina svyravo nuo 25,00 EUR/MWh iki 67,70 EUR/MWh.  

Praėjusią savaitę perdavimo linijų pajėgumas tarp Estijos ir Suomijos pirmąkart per 8 savaites reikšmingai sumažėjo ir siekė 835 MW. Tai lėmė, kad elektros kainos abiejose šalyse vienodos buvo tik 89 proc. valandų.

Tuo tarpu kainos Estijoje ir Lietuvoje bei Latvijoje vienodos buvo 32 proc. valandų. Šis skaičius ankstesnę savaitę tesiekė 20 proc. 

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, elektrinės Baltijos regione pagamino 77 proc. suvartotos elektros energijos.

Lietuvoje importas išliko panašus – importuota 65 proc. elektros. Tuo tarpu Latvijoje importas augo 13 proc. punktų iki 41 proc. Estija pagamino daugiau elektros energijos nei suvartojo – 40 proc. Šis skaičius, lyginant su ankstesne savaite, išaugo 9 proc. punktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.