Skalūnų revoliucija jau ryja savo vaikus

Naftos kainų nuopuolio režisieriams tenka gelbėtis nuo pačių sukeltos bangos. Skalūnų dujų ir naftos dujų gavėjai JAV, sukėlę kainų griūtį, neatlaiko spaudimo ir bankrutuoja. Arba stabdo gavybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-01-09 18:35, atnaujinta 2018-01-16 12:51

Lietuvos pareigūnai pripažįsta, kad dabar skelbti konkursą skalūnų dujų žvalgybai mūsų šalyje iš tiesų būtų netinkamas metas. Tačiau pavasarį tikimasi palankesnės situacijos.

JAV kompanija WBH Energy, užsiimanti skalūnų dujų ir naftos gavyba, paskelbė apie savo bankrotą. Kol kas tai pirmoji auka, neatlaikiusi itin kritusių naftos kainų. Teksaso valstijoje veikianti kompanija.

Jau ir anksčiau būta nuogąstavimų, kad smarkiai atpigusi nafta gali įmurkdyti skalūninės revoliucijos sukėlėjus į nuostolių liūną.

JAV plačiai veikiančios gavybos kompanijos yra investavusios milijonus JAV dolerių į versloves, o skolos skaičiuojamos milijardais. Pakankamai aukšta naftos kaina garantavo gavėjams bei plotų nuomotojams solidžią grąžą.

Gavybos aikštelių išsiplėtė iki tiek, kad tai sukėlė milžiniškus kainų pokyčius. JAV iš esmės nustojo importuoti naftą bei degalus, ir pati ėmėsi ieškoti pirkėjų užsienyje. Naftos pasiūla pasaulyje padidėjo. Ir tai paskatino kristi naftos kainoms.

Skalūnų dujų bei naftos žvalgyba – brangus verslas. Priklausomai nuo verslovės dydžio, nafta turėtų kainuoti 60-100 JAV dolerių už barelį. Tik tokiu atveju skalūnų revoliucijos sukėlėjams būtų ramu gyventi, nes tai garantuotoų grąžą.

Tačiau šią savaitę naftos barelis atpigo iki 49 JAV dolerių. Skalūnų žvalgytojai tapo savo sėkmės aukomis.

Bankrotų bus daugiau

Mažoms kompanijoms perpus atpigusi nafta jau grasina bankrotais. Taip šią savaitę atsitiko su WBH Energy Partners. Kompanija nuomojasi 2600 akrų žemės Vakarų Teksase, kur pumpuoja skalūnų dujas bei naftą. Tačiau smukus kainai jau nebeužtenka lėšų kompanijai vykdyti įsipareigojimus.

Išgavėjai nesugebėjo padengti skolų, nes atpigus naftai nebeužtenka gaunamų lėšų. Todėl WBH Energy beliko paskelbti bankrotą.

Netrukus bankrotų gali būti daugiau. Taip prognozuoja JAV analitikai. “Kai kurios kompanijos arba bankrutuos arba bus perimtos didžiųjų energetikos korporacijų. Mažesnės kompanijos dabar yra ties rizikos riba”, – cituojamas “SunGurd Financial Systems” vadovaujantis partneris Austinas Morrisas.

Kai kurie skalūnų dujų ir naftos išgavėjai JAV renkasi kitą kelią. Kororado valstijoje veikianti „American Eagle Energy“ paskelbė laikinai nutraukianti skalūnų naftos pumpavimą „iki tol, kol degalų kainos vėl pradės kilti“.

Konkursui dar ne laikas?

Lietuvoje jau pavasarį ketinama skelbti naują konkursą skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai. Tačiau ar atsiras bent viena kompanija, kuri, taip kritus naftos kainoms, rizikuos investicijomis Lietuvoje?

Geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas pripažįsta, kad dabar būtų ne pats palankiausias metas skelbti konkursą, kai naftos kainos nusirito per pusę.

“Šiomis dienomis tai būtų nepalankios aplinkybės”, – lrytas.lt sakė J.Satkūnas. Tačiau jis vylėsi, kad pavasarį situacija pasikeis, ir atsiras norinčiųjų Lietuvoje žvalgytis naftos ir dujų.

“Roges ruošk vasarą, ratus - žiemą. Tad konkursui mes rengiamės iš anksto nepaisant dramatiško naftos kainų kryčio”, – pridūrė Geologijos tarnybos vadovas. Tiesa, analitikai kol kas nemato priežasčių, kad artimiausią pusmetį imtų brangti nafta pasaulyje.

Ar jau yra susidomėjusių būsimu konkursu Lietuvoje? “Domėjimo yra, paskambina, prisistato kompanijų atstovais, teiraujasi apie būsimą konkursą”, – atskleidė J.Satkūnas. Tikėtina, kad Šilutės Tauragės plotai domina įprastos naftos gavėjus, nes “juodojo aukso” tame plote neabejotinai yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?