Naftos kaina „įstrigo“ ilgam: degalai šiemet neturėtų brangti

Už degalus šiemet brangiau nei dabar nebeturėtume mokėti. JAV investicijų bankas „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad šiais metais naftos kainos vidurkis suksis apie 50 JAV dolerių už barelį. Panašiai tiek, kiek kainuoja nafta šiandien.

Šiais metais nafta neturėtų brangti
Šiais metais nafta neturėtų brangti
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 5:13 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:46 AM

Anksčiau bankas yra prognozavęs, kad barelis naftos 2015 metais vidutiniškai kainuos apie 80 JAV dolerių.

2016 metais, kaip prognozuojama, nafta turėtų pabrangti iki 70 JAV dolerių už barelį, nors anksčiau prognozuota, kad kainos vidurkis sieks 90 JAV dolerių.

„Goldman Sachs“ mano, kad naftą eksportuojančių šalių kartelis OPEC nemažins naftos gavybos, tačiau tokiu būdų, esant žemoms kainoms, organizacija sieks paveikti JAV skalūnų naftos gavybą.

Smarkiai atpigus naftai JAV skalūnų naftos gavyba tampa mažiau pelninga.

Praėjusią savaitę viena nedidelė skalūnų naftos gavybos kompanija JAV paskelbė apie savo bankrotą, tačiau pastarųjų gali būti daugiau.

„Goldman Sachs“ paskelbtos prognozės dar labiau kirto per naftos kainas.

„Brent“ rūšies naftos kainos vasario mėnesio sandoriams Londono biržoje „ICE Futures“ smuko 1,38 JAV dolerio, arba 2,75 proc., iki 48,73 JAV dolerio už barelį. Tai mažiausia naftos kaina nuo 2009-ųjų balandžio.

Naftos gavybos valstybės taip pat nesitiki “juodojo aukso” brangimo. Saudo Arabijos princas Al-Valid Ibn Talalas dienraščiui “USA Today” sakė, kad naftos barelio kaina daugiau niekada negrįš iki 100 JAV dolerių ribos.

“Jei naftos tiekimas išliks dabartiniame lygyje, o paklausa liks maža, reikia tikėtis tolimesnio naftos kainų mažėjimo. Jei kai kurie tiekėjai pasitrauks iš rinkos, o paklausa šiek tiek ūgtels, kainos gali pradėti didėti. Tačiau esu tikras, kad jos daugiau niekada negrįš į 100 JAV dolerių lygį”, – sakė Saudo Arabijos princas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.