Kazlų Rūda veja „Litesko“ lauk

Savivaldybės vadovas prieš daugelį metų pasirašytas nepalankias miestui sutartis su šilumininkais pavadino jaunos savivaldybės patirties ir kvalifikuotų teisininkų stokos pasekmėmis.

Kazlų Rūdoje kyla kova prieš šilumos tiekėjus.<br>V.Balkūno nuotr.
Kazlų Rūdoje kyla kova prieš šilumos tiekėjus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Žitkus

Jan 17, 2015, 3:58 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:00 PM

Savivaldybės vadovas prieš daugelį metų pasirašytas nepalankias miestui sutartis su šilumininkais pavadino jaunos savivaldybės patirties ir kvalifikuotų teisininkų stokos pasekmėmis.

Šilumos ūkį norėjo kontroliuoti ilgam

2000 m. Kazlų Rūdos savivaldybė ir „Litesko“ pasirašė miesto šilumos ūkio modernizavimo ir renovacijos sutartį, pagal kurią Kazlų Rūdos aprūpinimas šiluma „Litesko“ patikėtas penkiolikai metų.

2007 m. taryba nutarė, o 2008 m. pratęsė miesto šilumos ūkio nuomą su ta pačia „Litesko“ dar 15 metų, iki 2030 metų.

2011 m. gavusi tuometinio Seimo nario Manto Varaškos skundą, Konkurencijos taryba ėmėsi tyrimo ir nustatė, kad 2007 m. metais priimtas savivaldybės sprendimas dėl sutarties su „Litesko“ pratęsimo turi trūkumų, kuriuos privalu ištaisyti arbą tą sprendimą panaikinti.

Vykdydama Konkurencijos tarybos rekomendacijas 2012 metais savivaldybės taryba panaikino savo pačios 2007 m. priimtą sprendimą pratęsti miesto šilumos ūkio modernizavimo ir renovacijos bei turto nuomos sutartį. „Litesko“ tokį sprendimą apskundė, tačiau porą metų vykę teisminiai ginčai buvo palankūs Kazlų Rūdos savivaldybei.

Miestas pasistatė naują katilinę

2008 metais į savivaldybę kreipėsi Kazlų Rūdoje veiklą plečianti koncernui „Ikea” priklausanti įmonė, su prašymu leisti įsigyti jos teritorijoje įsikūrusios tuometinės miesto katilinės pastatus ir žemę.

Po užsitęsusių derybų nuspręsta savivaldybei priklausantį turtą parduoti, o už gautas lėšas bei pasinaudojant Europos Sąjungos fondų parama, statyti modernią, biokuru kūrenamą katilinę.

Vos per metus Kazlų Rūdoje iškilo beveik 14 milijonų litų kainavusi šiuolaikiška katilinė, kurią iki sutarties galiojimo pabaigos patikėta valdyti šilumos operatoriui „Litesko“.

Šis sprendimas sukėlė didžiulį tarybos valdančiosios daugumos ir opozicijos narių susipriešinimą, tačiau, pasirodo, tai tebuvo politinė dūmų uždanga, siekiant išvengti „Litesko“ demaršo ir gresiančių nuostolių už vienašališką sutarties nutraukimą su šilumos operatoriumi. Šiuo metu senoji miesto katilinė perduota savivaldybei, o naujoje šeimininkauja „Litesko“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.