Po TVF prognozių naftos kaina smuko žemiau 49 dolerių ribos

„Brent“ markės naftos kaina antradienį smuko žemiau 49 JAV dolerių už barelį ribos. Toks kritimas susidarė po to, kai Tarptautinio valiutos fondo (TVF) specialistai sumažino savo prognozes dėl pasaulinės ekonomikos augimo 2015 metais bei prognozavo dar labiau silpnėsiančią degalų paklausą, praneša „Reuters“.

Nuo praėjusių metų birželio naftos kainos jau prarado maždaug pusę savo vertės.<br>123rf.com
Nuo praėjusių metų birželio naftos kainos jau prarado maždaug pusę savo vertės.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 20, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:04 PM

Šiuo metu institucijos pareigūnai mano, kad šiemet pasaulio ūkio plėtra sudarys 3,5 proc., nors ankstesnėje, spalį pateiktoje, prognozėje buvo kalbėta apie 3,8 proc. augimą. Taip pat teigiama, kad 2016-aisiais augimas sudarys 3,7 proc., t.y. 0,3 proc. mažiau, nei manyta spalį.

„Naujieji augimą palaikantys veiksniai – smunkančios naftos kainos, euro ir jenos vertės nuosmukis – gerokai nustelbiami nuolat nustelbiami atsirandančių neigiamų faktorių“, – sako TVF vyriausiasis ekonomistas Olivier'as Blanchard'as.

„Brent“ markės naftos kaina antradienį sumenko 0,4 JAV dolerio ir pasiekė maždaug 48,84 JAV dolerio už barelį, JAV išgaunamos žaliavinės naftos barelio kaina nuo penktadienio smuko 1,2 JAV cento ir pasiekė 47,41 JAV dolerio už barelį.

Nuo praėjusių metų birželio naftos kainos jau prarado maždaug pusę savo vertės, nes pasiūla rinkose vis labiau viršija paklausą.

Saudo Arabija ir kitos Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės nurodo norinčios leisti naftos rinkai pačiai susireguliuoti ir tikisi, kad žemesnės kainos ilgainiui suaktyvins paklausą.

Tiesa, šveicarų „Petromatrix“ naftos sektoriaus analitikas Olivier Jakob'as teigia, kad tokia strategija gali ir nesuveikti: „Jeigu Saudo Arabija mano, kad žemesnės naftos kainos atkurs pasaulinę paklausą, tai TVF su tokia nuomone nesutinka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.