Nepaisydama žaliųjų bambėjimo „Shell“ grįžta į Arktį

Viena didžiausių Europos naftos bendrovių „Royal Dutch Shell“ atnaujina planus vykdyti gręžimo darbus Arktyje, taip tik sustiprindama savo kovą su aplinkosaugininkais, informuoja BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2015, 9:31 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 3:29 PM

„Shell“ generalinis direktorius Benas van Beurdenas pripažino, kad gręžimo darbai Arkties vandenyse „skaldo visuomenę“, tačiau tvirtai laikėsi nuomonės, kad pasauliui reikia naujų naftos šaltinių.

Anot pasaulinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“, „Shell“ prisiima „didžiulių rizikų neliestame“ regione.

Per artimiausius trejus metus „Shell“ ketina sumažinti investicijas maždaug 15 mlrd. dolerių. Tokiam sprendimui ryžtasi dėl smarkiai sumažėjusių naftos kainų. Be to, naujausi įmonės pelno rezultatai nuvylė investuotojus. Per 2014 metų paskutinį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013 metų laikotarpiu, bendrovės pelnas padidėjo nuo 2,2 iki 4,2 mlrd. dolerių. Rodikliai buvo mažesni, nei prognozuota analitikų.

„Shell“ akcijos ketvirtadienį atpigo 4,3 procento.

„Shell“ atidėjo savo planus vykdyti gręžimo darbus Arktyje prieš dvejus metus po to, kai gręžimo darbams naudojamas laivas užplaukė ant seklumos ir kai JAV užvirė teisiniai ginčai.

„Shell“ vadovas užsiminė, kad, prieš atnaujinant gręžimo darbus Arktyje, vis dar reikia išspręsti kai kuriuos klausimus, pavyzdžiui, įsigyti veiklos leidimus ir deramai sumontuoti įrangą. Anot B. van Beurdeno, gręžimo darbai Arkties vandenyse turėtų būti pradėti šių metų vasarą.

„Gręžimo darbus vykdysime tik tuo atveju, jeigu būsime įsitikinę, kad galime prisiimti už juos atsakomybę, – sakė B. van Beurdenas. – Manau, esme tinkamai pasirengę ir laikysimės įsipareigojimų kiek įmanoma sumažinti rizikas“.

Jis taip pat nurodė, kad Arkties vandenyse jau dirba ir kitos energetikos bendrovės.

„Shell“ vadovas pabrėžė, kad pasauliui reikia naujų naftos ir dujų šaltinių, siekiant patenkinti rinkų paklausą, ir kad Arkties vandenys siūlo galimai didžiausią išteklių bazę. Analitikų vertinimu, Aliaskoje glūdi apie 24 mlrd. barelių naftos.

Aplinkosaugininkai vykdo kampaniją prieš „Shell“ jau daug metų.

„Shell“ prisiima didžiules rizikas, neatsisakydama planų žvalgytis naftos Arktyje. Naftos nuotėkis regione aplinkosaugos ir finansiniu požiūriu būtų katastrofiškas. Metas investuotojams pripažinti, kad „Shell“ planai žvalgytis naftos Arktyje yra niekaip nepateisinami“, – teigia aplinkosaugininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.