A. Butkevičius: „Su Latvija susitarti dėl dujų rinkos sudėtinga“

Klaipėdoje bus statomas 5 tūkst. kub. m talpos antžeminis suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, bus perkamas ir nedidelis laivas dujų transportavimui.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-06 14:51, atnaujinta 2018-01-13 22:28

„Prasidėjo pokalbiai su Latvija. Reikia pripažinti, kad šitie pokalbiai dar gana sudėtingi ir nelengvi, nes Latvijoje rinką valdo „Gazprom“, kuris turi Inčukalnio saugykloje didžiulį akcijų paketą, suteikiantį teisę valdyti. O Latvija ruošiasi trečiąjį energetikos paketą įgyvendinti tik 2017 metais, bet tikimės, kad ir jie jį įgyvendins, ir tada bus su jais lengviau susitarti dėl dujų tiekimo“, - penktadienį interviu LRT televizijai sakė Algirdas Butkevičius, kuris vadovavo Klaipėdoje posėdžiavusios Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžiui.

Ministras pirmininkas teigė, kad, nepavykus su Latvija susitarti dėl Inčukalnio dujų saugyklos naudojimo, Lietuva svarstytų galimybę įrengti tokią saugyklą Syderiuose.

„Kalbant apie regioninę politiką, pirmiausia turime kalbėtis su Latvija, Estija dėl Inčukalnio saugyklos pilno panaudojimo. Jeigu po kurio laiko nepavyktų, kalbėtume ir apie mūsų saugyklos turėjimą. Bet turime suprasti, kad kiekviena investicija reikalauja tam tikrų išlaidų, kurias turi dengti verslas ir žmonės. Vis dėl to esame užsibrėžę, kad energetikos sistema turi būti vieninga Baltijos regione ir jis turi integruotis į Vakarų energetikos sistemą“, – tikino premjeras.

 “Gazprom“ valdo 34 proc. „Latvijas gaze“ akcijų, dar 16 proc. – Rusijos kapitalo „Itera Latvija“.

Pernai lapkritį Lietuvos Vyriausybė nusprendė, kad apie 1 mlrd. litų vertės Syderių požeminės gamtinių dujų saugyklos projektą įgyvendintų tik tuo atveju, jei gautų ES paramos ir jei nepavyktų susitarti su Latvija dėl Inčukalnio saugyklos naudojimo.

Energetikos ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad Syderių saugyklą reikėtų vystyti kartu su Lenkija, nes tuomet būtų lengviau užsitikrinti ES paramą.

Saugyklos įrengimas kainuotų 600 mln. litų, o dar 481 mln. litų prireiktų 500 mln. kubų dujų „pagalvei“. Projektas galėtų būti įgyvendintas per 7 metus.

Bus dar vienas terminalas

Klaipėdoje bus statomas 5 tūkst. kub. m talpos antžeminis suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, bus perkamas ir nedidelis laivas dujų transportavimui.

Apie tai pranešė premjeras Algirdas Butkevičius.

„Darbo grupės posėdžio metu priėmėme sprendimą, kad „Klaipėdos nafta" turi pradėti įgyvendinti kitą projektą: savo teritorijoje, antžeminėje dalyje, pastatyti 5 tūkst. kub. m talpos mažą SGD terminalą, kuris bus užpildytas mažu dujų transportavimo laivu. Iš to mažojo terminalo mes užpildysime transporto priemones, dujos galės būti išvežiotos po kitas teritorijas“, – viešėdamas Klaipėdoje, kur dalyvavo Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdyje, LRT televizijai sakė premjeras.

Apie tai, kad dujos iš SGD terminalo dujovežiais galėtų būti vežiojamos po Lietuvos miestus, jau buvo kalbėta anksčiau. Dabar Vyriausybės vadovas sako, kad SGD terminalo dujomis domisi ir Baltarusijos įmonės.

„Pritarėme, kad „Klaipėdos nafta“ su viena iš tarptautinių kompanijų užsakys tą mažą laivą, kuris galės nuo didžiojo terminalo transportuoti dujas į mažąjį terminalą, taip pat užpildyti laivus dujomis“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Gruodį veikti pradėjusio SGD terminalo pajėgumai 2015 m. turėtų siekti milijardą kub. m suskystintųjų gamtinių dujų, vėliau – 4 mlrd. kub. m.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.