Svarbiausia užduotis „Lietuvos energijai“ – išgryninti veiklas

„Lietuvos energija“ iki metų pabaigos ketina išgryninti savo pagrindines veiklas ir jas paskirstyti tarp įmonių taip, kad būtų sukurta didžiausia vertė grupei ir jos klientams – energijos vartotojams. Vasarį bus baigta kurti šios vertės grandinės išgryninimo koncepcija ir kovą paruoštas įgyvendinimo planas.

„Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. D.Misiūnas.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. D.Misiūnas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2015, 1:54 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:14 AM

Vertės grandinės išgryninimo programa apima keturias pagrindines veiklos sritis: gamybą, tiekimą/prekybą, tinklą, klientų aptarnavimą. Planuojama, kad programos koncepcija bus baigta vasarį, kovą bus paruoštas jos įgyvendinimo planas, o balandį – gruodį – vyks programos įgyvendinimas.

Praėjusiais metais elektros ir gamtinių dujų kainos Lietuvoje pasiekė mažiausias ribas per penkerius metus, o šalies vartotojai už energiją moka mažiausiai Baltijos šalyse. Prie to prisidėjo valstybės valdomos energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ veiklos ir VIAP lėšų panaudojimo efektyvumas, išsiderėtos nuolaidos ir kompensacijos iš „Gazprom“. Tuo pačiu, įmonių grupė uždirbo daugiausiai pelno iš įprastinės veiklos (nevertinant vienkartinių efektų) per penkerius metus ir tikslingai investuodama padidino savo vertę.

„Iki 2014 metų pabaigos pasiekėme 40 proc. nuo užsibrėžto strategijoje tikslo – iki 2020 m. grupės vertę padidinti du kartus. Savo vertę sugebėjome didinti mažindami įmonių ir vartotojų išlaidas elektros energijai ir gamtinėms dujoms. Tuo auginome ūkio konkurencingumą, – teigė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas. – Tai pasiekti padėjo reikšmingi postūmiai visomis strateginėmis kryptimis: užtikrinant geresnį klientų aptarnavimą, diversifikuojant ir efektyvinant veiklą, kuriant naują organizacinę kultūrą, skatinančią mūsų profesionalus bendradarbiauti ir sudarančią galimybes tobulėti grupės viduje“.

„Lietuvos energijos gamybos“ ir LESTO indėlis taupant VIAP biudžeto lėšas, skirtas remtinos elektros energijos gamybai, efektyvesnis elektros skirstomojo tinklo valdymas padėjo sumažinti elektros kainą vartotojams 6,3 proc.

Išsiderėjus nuolaidą ir kompensaciją už praeities permokas už gamtines dujas iš „Gazprom“, jau 2014 metų antrąjį pusmetį „Lietuvos dujų tiekimo“ buitiniams vartotojams kaina buvo sumažinta vidutiniškai 20 proc., verslo klientams dujų kaina penktadaliu sumažėjo nuo 2014 m. gegužės 1 d. Nuo 2015 m. sausio 1 d. dujų kaina verslo klientams sumažinta dar apie 20 proc.

Preliminariais 2014 metų dvylikos mėnesių rezultatais, „Lietuvos energijos“ įmonių grupės grynasis pelnas, nevertinant vienkartinių efektų, išaugo 40 proc. ir pasiekė 57 mln. eurų (197 mln. litų). Pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) ūgtelėjo 6 procentais iki 208 mln. eurų (719 mln. litų). Į valstybės biudžetą pernai buvo pervesti 85 mln. litų dividendų, kurie sudarė 59 proc. visų valstybės valdomų įmonių į biudžetą sumokėtų dividendų.

„Įsigytos „Lietuvos dujos“ ir nuo jų atskirta tiekimo veikla, pradėti aptarnaujančių funkcijų centralizavimo darbai, LITGAS pasirašytos gamtinių dujų tiekimo per SGD terminalą sutartys ir pradėtas tiekimas Lietuvoje bei prekyba kaimyninėse šalyse, vykdomi šilumos gamybos projektai, suteikia mums galimybių ir toliau didinti grupės efektyvumą“, – tikino D. Misiūnas.

Pernai „Lietuvos energija“ įsigijo „Lietuvos dujas“ – tai buvo antrasis pagal dydį Lietuvos istorijoje įsigijimas. Taip pat užbaigė trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimą gamtinių dujų sektorius atskirdama tiekimo ir infrastruktūros valdymo veiklas. Buvo išsiderėtos nuolaidos ir kompensacijos už permokas už gamtines dujas iš „Gazprom“.

Grupės įmonė LITGAS pasirašė penkerių metų gamtinių dujų tiekimo sutartį su „Statoil“, kuri turi užtikrinti stabilią SGD terminalo veiklą, patiekė pirmąsias Lietuvos istorijoje gamtines dujas, įsigytas iš alternatyvaus tiekėjo ir šįmet pirmą sykį pradėjo tiekti gamtines dujas iš Lietuvos į Estiją.

Pasirengta Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių projektų įgyvendinimui – pradėta partnerių atranka. Baigiamas įgyvendinti šilumos gamybos įrenginių plėtros Elektrėnuose projektas.

Grupė toliau tęsia pernai pradėtą elektros ir dujų klientų aptarnavimo tinklo optimizavimo projektą ir integruos elektros ir dujų paslaugas klientams. Gegužę bus baigtas grupės darbo santykių administravimo funkcijos centralizavimas ir perkėlimas į „Verslo aptarnavimo centrą“ – pernai centralizuotos apskaitos ir pirkimų funkcijos.

Metų pabaigoje Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) priėmė sprendimus, kurių įtaka dar bus įvertinta apskaitant galutinius 2014 metų rezultatus.

„Privalėsime apskaityti vertės sumažėjimą, atsižvelgiant į VKEKK sprendimus. Kartu tai galimybė išspręsti dar 2009 metais susidariusią reguliacinės ir finansinės turto vertės neatitikimo problemą. Tai bus vienkartinis neigiamas efektas, tačiau jis leis parodyti realią turto vertę pagal dabartinę reguliavimo aplinką“, – pabrėžė D.Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.