Sutartis: gamtines dujas „Litgas“ pirks ir iš JAV kompanijos

Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė „Litgas“, priklausanti valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, JAV, – Hiūstone pasirašė bendrąją prekybos sutartį. Ji suteikė galimybę suskystintųjų gamtinių dujų įsigyti iš JAV kompanijos „Cheniere Energy“ padalinio „Cheniere Energy“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-28 10:35, atnaujinta 2018-01-12 01:13

„Cheniere Energy“ šiemet atidarys pirmąjį per 40 metų JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto terminalą, o pirmieji kroviniai Lietuvą galėtų pasiekti jau 2016 metais.

„Sutartis su „Cheniere“ yra labai svarbi – kompanija stato pirmąjį JAV gamtinių dujų skystinimo ir eksporto terminalą, kuris pradės veikti jau 2015 metų pabaigoje, ir tai suteiks mums prieigą prie gausios JAV gamtinių dujų rinkos, prisidės prie mūsų tiekimo ir kainodaros modelių diversifikavimo, – sakė bendrovės „Litgas“ generalinis direktorius Dominykas Tučkus. – Tikėtina, kad jau 2016-2017 metais, esant poreikiui, pagal šią sutartį galėsime sulaukti SGD krovinių iš JAV“.

Skalūnų dujų revoliucija pastaraisiais metais pavertė JAV iš gamtinių dujų importuotojos į galinčią jas eksportuoti ir pasiūlyti SGD tarptautinėms rinkoms.

Skaičiuojama, kad JAV plėtojami patvirtinti projektai SGD gamybos apimtis iki 2018 metų padidintų 30 mlrd. kubinių metrų per metus – tai yra maždaug 10 proc. dabartinės SGD rinkos. Palyginimui, Baltijos šalys per metus suvartoja apie 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

„Litgas“ yra pasirašiusi 16 neįpareigojančių prekybos SGD sutarčių su kompanijomis, tiekiančiomis apie pusę viso pasaulio SGD, taip pat turi galimybes įsigyti gamtinių dujų rinkoje, iš kitų Lietuvos importuotojų.

„Cheniere Energy“ yra Hiūstone (JAV) įsikūrusi energetikos kompanija, kurios pagrindinė veikla yra susieta su SGD.

Ji valdo ir eksploatuoja SGD terminalą „Sabine Pass“ ir „Creole Trail“ dujotiekį Luizianoje.

„Cheniere“ ieško susijusių su „Sabine Pass“ SGD terminalu verslo galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.