Maskva pažadėjo iki kovo pabaigos Ukrainos neskriausti

Maskva ir Kijevas pirmadienio derybų Briuselyje metu susitarė dėl dujų tiekimo iki kovo pabaigos. Tokiu sprendimu užtikrinamas ir saugus rusiško kuro tranzitas į Europą, nes nesutarimai tarp Rusijos ir Ukrainos dėl tiekimo separatistų kontroliuojamoms sritims buvo sukėlę grėsmės viso reginio energetiniam saugumui, nurodo Europos Sąjungos pareigūnai. Apie tai praneša „EUbusiness“.

„Gazprom“ dar praėjusią savaitę pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai.<br>123rf.com
„Gazprom“ dar praėjusią savaitę pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2015, 10:29 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:09 PM

Rusijos valstybinė naftos gavybos milžinė „Gazprom“ dar praėjusią savaitę pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai ir nukreipti tiekimą į rytinius šalies regionus, kontroliuojamus separatistų. Apie tokį sprendimą buvo paskelbta, neva Kijevui nutraukus dujų tiekimą į Donbasą.

„Esu patenkintas – mums pavyko užtikrinti saugų viso „žiemos paketo“ sąlygų vykdymą ir dujų tiekimą Ukrainos reikmėms, – kalbėjo po susitikimo Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaro pavaduotojas Marošas Ševčovičius. – Taip pat sutarėme pradėti trišales derybas dėl „žiemos paketo" tęsinio. Esu tikras, kad dujų tiekimas ES rinkoms išlieka saugus“.

Sprendimas buvo pasiektas po penkias valandas trukusio pokalbio tarp M.Ševčovičiaus, Rusijos energetikos ministro Aleksandro Novako bei Ukrainos energetikos ir anglių pramonės ministro Vladimiro Demčišino.

Abi pusės sutarė kol kas derybose nesvarstyti klausimo dėl dujų tiekimo maištininkų valdomoms Donecko ir Luhansko teritorijoms, šis ginčas atidėtas vėlesniam laikui.

Oficialiame ES pranešime nurodoma, kad ši problema yra „itin sudėtinga teisiniu, techniniu ir politiniu atžvilgiu“. Taip pat dokumente nurodoma, kad šalys deryboms dar kartą susitiks iki kovo pabaigos – bus aptariamas vadinamasis „vasaros paketas“ (tiekimo sąlygos po 2015 m. balandžio 1 d.).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.