„Amber Grid“: neįmanoma, kad dalis SGD dujų nepasiektų Lietuvos

Per suskystintų gamtinių dujų (SGD)

Per SGD terminalą importuojamos norvegiškos dujos yra ir brangesnės, ir šilumingesnės nei rusų dujų milžinės „Gazprom" tiekiamos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per SGD terminalą importuojamos norvegiškos dujos yra ir brangesnės, ir šilumingesnės nei rusų dujų milžinės „Gazprom" tiekiamos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2015, 8:53 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:25 AM

Politikai norėtų išsamesnės informacijos, ar kaimynai dėl to negauna papildomos naudos, rašo „Lietuvos žinios“.

Kalbėdamas su lrytas.lt „Amber Grid“ atstovas spaudai Mindaugas Grinius teigė, jog teiginys apie tai, kad dalis dujų nepasiekia Lietuvos – iš esmės klaidingas, mat tranzitas į Karaliaučiaus sritį vykdomas per integralią perdavimo sistemą. Tai reiškia, kad nėra atskiro vamzdžio, skirto tik tranzitui. „Fiziškai neįmanoma, kad dalis SGD dujų nepasiektų Lietuvos, nes yra vienas vienintelis vamzdis iš SGD terminalo į dujų perdavimo sistemą“, – sakė M.Grinius.

Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas Kęstutis Masiulis nemato problemos dėl to, kad dalis norvegiškų dujų nukeliauja į Kaliningrado sritį, tačiau, jo nuomone, dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid" turėtų pateikti aiškesnę informaciją, kaip atsiskaitoma už dujas, tiekiamas į Kaliningrado sritį per Lietuvą, ypač jei dalį jų sudaro šilumingesnės ir brangesnės dujos iš SGD terminalo.

Parlamentaras dienraščiui pažymėjo, kad jei Kaliningradui tenka papildoma nauda – didesnio šilumingumo dujos, Lietuvai už tai turėtų būti tinkamai atlyginama. „Manau, kad reikia daugiau atvirumo. Juk tai yra viešasis interesas, komercinių paslapčių turėtų būti kuo mažiau“,- įsitikinęs K.Masiulis.

Energetikos ministerijos duomenimis, įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ už 1 tūkst. kubinių metrų importuojamų „Gazprom“ dujų šių metų sausį mokėjo po 275,6 euro. Tuo pačiu laikotarpiu gamtines dujas iš SGD terminalo bendrovė „Litgas“ pirko keliasdešimčia eurų brangiau – po 302,04 euro už 1 tūkst. kubinių metrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.