Naftos kainos jau atitrūko nuo dugno

Vairuotojų aukso amžius baigėsi? Naftos kaina pastaraisiais mėnesiais palengva kyla, kartu brangsta ir degalai. Beveik 10 JAV dolerių. Tiek nuo vasario mėnesio pradžios pabrango „Brent“ naftos barelis. Užtat net 35 procentais sumažėjo naftos platformų Jungtinėse Valstijose, nes gavyba jau tampa nuostolinga, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 7, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:48 AM

Ištuštėjo net užeigos

Veidrodinis disko kamuolys sukasi palubėje ir žarsto atspindžius tuščioje salėje.

Toks ketvirtadienio vakaras Potito užeigoje, Teksaso valstijoje. Prie staliukų sėdi pora lankytojų.

Dar prieš kelias savaites kas vakarą ši užeiga būdavo pilnutėlė. Čia laisvalaikį leisdavo naftos platformų darbininkai. Tačiau kritus naftos kainai jų mažėja, nes gavyba Teksase traukiasi.

Naftai atpigus nuo 120 iki 60 JAV dolerių už barelį, gavyba tampa nuostolinga ne tiktai Teksase, bet ir kitur. Nuo metų pradžios tūkstančiai darbo vietų išnyko Potite ir aplinkiniuose miestuose, kuriuose anksčiau buvo apstu darbininkų.

Gavyba jau stabdoma

„Viskas baigėsi vasario 10 dieną“, – guodėsi netoliese esančio Tildeno motelio savininkas Dawnas Tidwellas.

Motelis pastatytas prieš trejus metus, o jo šeimininkas pernai galėjo savo verslu net nesirūpinti – visos vietos buvo užimtos. Čia gyveno naftos gręžėjai.

„Šįmet darbai sustojo, kone per naktį dingo didžioji dalis darbininkų. Pirmoji grupė išsikraustė sausio 26 dieną, netrukus jais pasekė ir kiti“, – pasakojo verslininkas.

Jam teko mažinti ir nakvynės kainą. Prieš keletą mėnesių už naktį motelyje darbininkams reikėdavo mokėti po 200 JAV dolerių, dabar – jau tik po 80, tačiau dauguma kambarių vis tiek tušti.

Elektros inžinierius Gabrielis praėjusią vasarą per savaitę dirbdavo 80 valandų, o dabar tik 50.

„Čia vis dar yra daug naftos ir dujų, kurias galima išgauti, tačiau gavyba stabdoma. Kompanijos nustojo žvalgyti naujus plotus ir išgauna tai, ką anksčiau pradėjo“, – pasakojo elektrikas.

Neliks tūkstančių darbo vietų

Apie du trečdalius naftos gavybos platformų Teksase šiais metais gali būti uždarytos, o visoje valstijoje bus panaikinta 50 tūkstančių darbo vietų, rašo „The Sunday Times“.

Viena didžiausių gavybos kompanijų „Baker Hughes“ paskelbė per pirmus šių metų mėnesius išgavusi mažiausiai naftos nuo 2012-ųjų.

„Baker Hughes“ darbininkai užimdavo visą Tildeno motelį, bet kompanija jau paskelbė panaikinsianti 7 tūkstančius darbo vietų.

„Schlumberger“ – didžiausia pasaulio naftos gavybos paslaugų kompanija – atleis 9 tūkstančius, dar vienas JAV energetikos milžinas „Halliburton“ – 6400 darbuotojų.

Tiesa, energetikos kompanijų vadovai teigė, kad jeigu naftos kainos vėl pradės didėti, gręžėjų vėl prireiks ir viskas grįš į senas vėžes.

Naftos pasiūla tarptautinėje rinkoje vis dar didelė, palyginti su paklausa, tad gavėjai spaudžiami mažinti išlaidas.

Brangsta ir rusiška nafta

Kai taip mažėja gavyba, tikėtina, kad nafta brangs. Tai jau vyksta. „Uždaromos platformos JAV veikia kainas visame pasaulyje“, – teigė Lenkijos koncerno „PKN Orlen“ vyriausiasis ekonomistas Adamas Czyžewskis.

Lenkai valdo Mažeikių gamyklą „Orlen Lietuvą“, kuri perdirba rusišką „Urals" tipo naftą. Jos barelis tarptautinėje rinkoje vasarį kainavo 57,30 JAV dolerio – 23 procentais daugiau nei sausį.

Tiesa, per metus rusiška nafta atpigo beveik 50 procentų, tačiau bent jau pirmaisiais šių metų mėnesiais kaina kyla.

Tad vienintelei Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonei tenka kelti ir degalų kainas. Vien per vasario mėnesį didmeninę dyzelino kainą „Orlen Lietuva“ padidino 10 euro centų – nuo 0,89 iki 0,99 euro.

Benziną gamintojai pabrangino nuo 0,96 iki 1,07 euro. Panašiai kainos kilo ir degalinėse.

Pastaraisiais metais naftos perdirbėjų nuotaikos kur kas geresnės nei gavėjų.

„Staigus kainų krytis yra blogas ženklas gavybos bendrovėms, bet daugumai perdirbėjų tai gera žinia“, – „Lietuvos rytui“ sakė „PKN Orlen“ vyriausiasis ekonomistas.

„Orlen Lietuva“ vadovai džiūgavo dėl to, kad nukritus naftos kainoms degalų paklausa išaugo. O kaip bus juodajam auksui pradėjus vėl brangti?

Prognozės – su paklaida

Kas laukia toliau, kol kas ekspertai nesutaria. Naftos gavėjai tikisi, kad kai kainos didės, tada į platformas sugrįš darbininkai. Bet naftos pardavėjų užtenka ir be JAV.

„Nežinia, kiek laiko šis kainos šuolis truks, tačiau dar reikia nueiti ilgą kelią, kol pasieksime kainų griūties pabaigą“, – sakė „PKN Orlen“ ekonomistas A.Czyžewskis. Jo manymu, artimiausiu metu laukia dar daug svyravimų.

Užsienio analitikai, prognozuodami šių metų kainas, brėžia milžiniškas paklaidas.

Pavyzdžiui, „Merrill Lynch“ prognozuoja, kad „Brent“ naftos kainos vidurkis artimiausius 18 mėnesių svyruos tarp 40 ir 70 JAV dolerių už barelį.

Panašiai mano ir mūsų šalies ekspertai. Pasak Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininko Mariaus Dubnikovo, pernai naftos kainoms smukus perpus, reikėjo tikėtis, kad šiemet jos ims stiebtis.

Tačiau dabar labiau pradėjo veikti geopolitiniai procesai. Karo veiksmai Rytų Ukrainoje aprimo, euro zonos ekonomika rodo geresnius rezultatus, vartojimą gali paauginti ir šią savaitę Europos centrinio banko pristatyta ekonomikos skatinimo programa.

„Tikėtina, kad dėl visų šių priežasčių paklausa augs, o naftos kainos bent jau nekris“, – spėjo M.Dubnikovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.