Estijos verslininkai apsigynė nuo mokesčių vėzdo

Lietuvai – Estijos pamoka: verslininkai, užkrauti mokesčiais, gali apsiginti. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas atrišo Estijos verslininkų ir savivaldos ginčų mazgą. Jis nutarė, kad Talino miesto savivaldybė neturėjo teisės taikyti pardavimo mokesčio toms prekėms, kurioms yra apmokestinamos akcizu. Savivaldybė taip norėjo papildyti biudžetą, skirtą miesto viešajam transportui finansuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 9, 2015, 2:42 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:00 AM

Ieškinį prieš miestą ES Teisingumo Teismui pateikė degalų pardavėja Estijoje įmonė „Statoil Fuel & Retail“. Jos nuomone, pardavimo mokestis, renkamas ir nuo akcizais apmokestinamų prekių, prieštarauja dar 2008-aisiais pasirodžiusiai ES Tarybos direktyvai. Ši numato, kad akcizais apmokestinamos prekės papildomais mokesčiais gali būti apkrautos tik esant specialiam tikslui.

„Statoil" teisme atstovavo advokatų biuro „Sorainen“ partneris ir Tartu universiteto ES teisės docentas Carriis Ginteris. Jo teigimu, ES Teisingumo Teismo sprendimas yra labai svarbus, nes jis yra privalomas Estijos teismams.

„Teisingumo Teismo klausėme, ar Talino miesto savivaldybė galėjo pateisinti pardavimo mokestį argumentu, kad šis mokestis naudojamas viešajam transportui finansuoti.

Teismas nurodė, kad pardavimo mokestis prieštarauja Akcizo mokesčio direktyvai ir kad pinigų panaudojimas finansuojant viešąjį transportą tokiam sprendimui net neturi reikšmės“, – sakė C.Ginteris.

Talino miestas 2010 metų birželį nustatė 1 proc. dydžio pardavimo mokestį mažmeninės prekybos, maitinimo ir paslaugas teikiančioms įmonėms. „Statoil Fuel & Retail AS“ ginčijama pardavimo mokesčio bendra suma yra apytikriai 1,6 milijonų eurų ir, pagal Europos Sąjungos Teisingumo Teismo nurodymus, neteisėtai surinkti mokesčiai turi būti grąžinti.

„Talino savivaldybė turi ant stalo dar keleto bendrovių piniginius reikalavimus. Tarp jų yra ir kitų degalų prekybos įmonių, pavyzdžiui, „Tallinna Kaubamaja“, „Selver“ ir kitų. Tikėtina, kad jų reikalavimai yra dar didesni, nei „Statoil“, – užsiminė C.Ginteris.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimas yra susijęs tik su akcizo mokesčiu apmokestinamomis prekėmis ir neapima viso pardavimo mokesčio. Gavęs Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimą Talino apygardos teismas spręs dėl tolesnių procedūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.