Terminalo statybos Lenkijoje kelia skandalų purslus

Terminalo statybos Lenkijoje vėluoja jau metus 

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Mar 13, 2015, 7:05 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 12:41 PM

Lietuvoje netyla ginčai, ar Klaipėdoje iškilęs Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas galėjo būti pigesnis, ar jis kada nors atsipirks. O kaimyninėje Lenkijoje mūsų projektas vietos valdininkams yra rodomas kaip sektinas pavyzdys.

SGD terminalą stato ir lenkai. Kažkada buvo kalbų, kad jis pradės veikti greičiau nei Lietuvoje.

Tačiau dabar kaimynams įdomu, kada terminalas išvis bus baigtas ir kiek tai kainuos.

Kreipėsi į prokurorus

Prie Baltijos jūros esančiame Svinouiscio mieste vykstanti statyba kelia skandalų purslus. Ji vėluoja beveik metus, o dėl to Lenkijai gali tekti mokėti didžiules baudas dujų tiekėjams iš Kataro.

Neseniai į viešumą pateko negailestingos Aukštųjų kontrolės rūmų (AKR) audito išvados, kurias Iždo ministerija siekė nuslėpti nuo visuomenės.

Jas paskelbusio dienraščio „Gazeta Wyborcza“ nuomone, šis dokumentas atskleidžia galimai nusikalstamą kai kurių įtakingų valdininkų aplaidumą.

Beje, AKR kreipėsi į Varšuvos apygardos prokuratūrą, kad ji iškeltų bylą savo pareigų tinkamai nevykdžiusiems Ekonomikos bei Iždo ministerijų darbuotojams.

Rangovai gali vėluoti

AKR auditorius pribloškė faktas, kad su Italijos koncernu „Saipem“ sudaryta sutartis dėl terminalo statybos buvo taip pakeista, jog darbų įkainiai gerokai padidėjo, o rangovams už vėlavimą nenumatytos jokios nuobaudos.

Dėl to „Saipem“ esą kas kelis mėnesius pristabdo darbus ir šantažuoja Lenkijos vyriausybę sumokėti papildomai.

Todėl SGD terminalo statyba pabrango net 279 mln. zlotų (67,5 mln. eurų). Bendra kaina jau pasiekė 2,4 mlrd. zlotų (580 mln. eurų), tačiau „Saipem“ ir toliau kelia įkainius.

Pagal pirminę sutartį, terminalas turėjo būti pastatytas praėjusių metų birželį. Bet dabar abejojama, ar pavyks jį užbaigti ir iki šio birželio.

Teks atlyginti skirtumą

Dėl smarkiai vėluojančių statybų Lenkijos valdžiai gali tekti mokėti didžiules baudas Kataro dujų tiekėjams.

Pagal dvidešimčiai metų pasirašytą sutartį, Lenkija kasmet iš Kataro privalo pirkti 1,5 mlrd. kubinių metrų SGD, o jos laivais jau turėjo būti gabenamos nuo pernykštės vasaros.

Vyriausybei pavyko išsiderėti, kad katariečiai kol kas nereikalautų sumokėti baudų, o lenkams skirtas dujas pardavinėtų kitiems pirkėjams.

Kataras sutiko, bet su sąlyga: jeigu dujų kitiems nepavyks parduoti už tokią pat kainą, Lenkija privalės atlyginti skirtumą.

Ekonomistų nuomone, net ir šiuo atveju Varšuvai gresia dideli nuostoliai, todėl jie ragina vyriausybę skubinti pabaigti terminalo statybą. Daugelis Lenkijos apžvalgininkų vyriausybę ragina pasimokyti iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.