Biokuro katilus gamins ir prancūzams

Lietuvos gamybininkai sugeba įtikti ir ypač reikliems užsienio užsakovams. Biomasės deginimo technologijų gamybos įmonių grupė „Enerstena“ sukirto rankomis su prancūzais. Jiems bus tiekiama pagrindinė technologinė įranga biokuro katilinei.

Lietuvos biokuro katilų gamintojai įtinka reikliems užsakovams.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos biokuro katilų gamintojai įtinka reikliems užsakovams.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-03 12:23, atnaujinta 2018-01-07 15:05

Pagal specialų užsakymą „Enerstena“ suprojektavo ir pagamino 2 vandens šildymo katilus po 12 MW, kurie jau yra pakeliui į Nantes miestą. Įranga bus pristatyta įmonei Prancūzijoje, kuri yra pripažinta ekspertė pramoninių katilų ir kurą deginančių įrenginių gamyboje.

Katilai buvo suprojektuoti ir pagaminti pagal EN 12953 standartą. Užsakovas gaminiams iškėlė daug papildomų reikalavimų, į kuriuos įmonė privalėjo atsižvelgti. Reikėjo, kad katilai neviršytų ir užsakovo nurodyto svorio bei  matmenų.

Dėl eksploatavimo savybių atsirado specifinių reikalavimų gaminių konstrukcijai ir katilų paviršiaus temperatūrai. Gaminiai turėjo neviršyti užsakovo nurodytos temperatūros, tam projektuojant buvo pasirenkamos specialios izoliacinės medžiagos.

Taip pat būta specialių reikalavimų gaminių aerodinaminiam ir hidrauliniam pasipriešinimui. Iš anksto,  dar nepradėjusi gamybos,  „Enerstena“ užsakovui turėjo pateikti suvirintojų atestatus, WPS – suvirinimo procedūrų aprašus, WPQR – suvirinimo procedūros patvirtinimo protokolus.

Taigi, reikėjo įrodyti lietuviškos įmonės patikimumą ir tinkamą darbuotojų kvalifikaciją.

Aukštesnius reikalavimus negu reikalauja EN 12953 standartas, užsakovas iškėlė ir gaminio gamybos kontrolei – 100 proc. katilų dūmų vamzdžių ir kėlimo kilpų suvirinimo kontrolei. Didžiuojamės, kad visi šie reikalavimai buvo kuo puikiausiai įvykdyti. Katilų hidrauliniame bandyme dalyvavo užsakovo inspektorius. Katilus suprojektavo „Enerstena“ inžinierius-konstruktorius Vilius Kiniulis, pagamino patyrusi „Enerstenos“ įrangos gamintojų komanda.

„Enerstena“ įmonių grupė savo veiklą perkelia į kitas šalis. Jau ne pirmą panašų biokuro energetikos projektą „Enerstena“ yra įgyvendinusi Latvijos rinkoje.

2014 m. ten pradėjo veikti įmonės „Naujenes Pakalpojumu Serviss“ katilinė. „Enerstena“ šiai įmonei pagamino 5 MW (2 MW+ 3 MW) katilus, 2 pakuras, 2 multiciklonus, 2 sauso tipo ekonomaizerius, dvi kuro tiekimo ir dvi pelenų šalinimo sistemas. Įmonei „Ventspils siltums“ pagamintas kondensacinis ekonomaizeris, skirtas esamiems 26 MW galios biokuro katilams, šiuo metu gaminams ekonomaizeris 2 po 4 MW katilams įmonei Siguldos mieste. Derinamas sutarčių pasirašymas su kitų šalių įmonėmis.

Galimybes eksportuoti Lietuvoje pagamintą katilinių technologinę įrangą suteikia nuolatinis įmonės „Enerstena“ dalyvavimas tarptautinėse parodose. 2010-2011 m. metais ji prisistatė parodose Lietuvoje, nuo 2012 metų užsienyje.

Įmonė pasinaudojo ES struktūrinių fondų parama verslo produktyvumui didinti dalyvaujant tarptautinėse parodose. jau buvo suteikta parama veiklos išlaidoms padengti — apie 127 tūkst. litų (36,8 tūkst. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.