„Kauno energijos“ deginamas biokuras sukėlė įtarimų

„Kauno energijos“ deginamu

„Kauno energijos“ degintas iš Baltarusijos atgabentas biokuras – užterštas.<br>P.Mantauto nuotr.
„Kauno energijos“ degintas iš Baltarusijos atgabentas biokuras – užterštas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 7, 2015, 10:23 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:23 AM

Energetikos išteklių biržos „Baltpool“ biokuro verslo linijos vadovas Vaidotas Jonutis teigė, kad į Kauną vežamos medienos užterštumo lygis yra pernelyg menkas, kad pakenktų kauniečių sveikatai ar aplinkai, tačiau pelenais nereikėtų tręšti laukų, kuriuose auginamos daržovės.

Anot dienraščio, Radiacinės saugos centro specialistai sunerimo po to, kai ištyrė iš vienos Alytaus katilinės atvežtą pelenų mėginį. Radiacinės taršos mastui matuoti naudojamų bekerelių (Bq) koncentracija mėginyje siekė tokį lygį, kad pelenus teko prilyginti radioaktyvioms atliekoms. Dokumentai rodo, kad pelenai susidarė sudeginus iš Baltarusijos atvežtą biokurą. Tas pats tiekėjas biokurą veža ir „Kauno energijai“, rašo „Kauno diena“.

Šilumos tiekimo bendrovė „Kauno energija" teigia, kad įmonės katilinėse deginamo biokuro tarša neviršija leistinų normų. 

„Visuose „Kauno energijos“ biokuro deginimo objektuose tiek biokuras, tiek pelenai yra nuolat tikrinami ir, pagal naujausius tyrimų duomenis, nėra nustatyta jokių radioaktyvumo ribinių verčių viršijimų. Jų nebuvo nustatyta ir anksčiau“, – pranešė įmonė, biokurą perkanti energetikos išteklių biržoje „Baltpool“.

Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas teigė, kad jau rengiamos teisės aktų pataisos, kuriomis bus reguliuojama į Lietuvą įvežamo biokuro kokybė. Pasak jo, iš Baltarusijos įvežama mediena nekelia grėsmės, tačiau ją sudeginus, pelenuose esančio radioaktyvaus cezio koncentracija padidėja nuo 100 iki 300 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu