Dėl psichologinės grėsmės – lengvata elektrai

Trijų Lietuvos rajonų gyventojai jaučia psichologinę ir fizinę grėsmę. Todėl jiems nuo balandžio mėnesio taikoma 20 procentų nuolaida elektros kainai.

Visagino gyventojai jau seniai gauna nuolaidas elektrai.<br>V.Balkūno nuotr.
Visagino gyventojai jau seniai gauna nuolaidas elektrai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Apr 9, 2015, 12:18 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:49 AM

Ignalinos, Zarasų ir Visagino miesto gyventojai ir anksčiau gaudavo įvairias šilumos, elektros kainų nuolaidas. Dar pernai jie už elektrą mokėdavo 40 procentų pigiau nei kiti šalies gyventojai.

Tačiau nuo šių metų aukštaičiai už elektrą mokėdavo tiek, kiek visi. Bet tai trukdo tik tris mėnesius – gyventojai įtikino Vyriausybę, kad „vis dar egzistuoja psichologinė ir fizinė grėsmė branduolinių avarijų atveju“.

Šių rajonų gyventojai patenka į uždaromos Ignalinos atominės elektrinės stebėjimo zoną. Tačiau uždarymo darbai vėluoja, o tai dar vienas argumentas, kodėl kaimynystėje gyvenantys žmonės turi gauti lengvatą elektrai, mano jie.

Be to, gyventojai skundžiasi, kad „radioaktyvių atliekų laidojimas kelia naują socialinį diskomfortą“. Su tokiais skundais rajonų vadovai kreipėsi į Energetikos ministeriją su prašymu atstatyti lengvatas.

Prašymai buvo išgirsti, ir nuo balandžio mėnesio jiems vėl taikoma 20 procentų lengvata elektros kainai. Tiesa, rajonų gyventojai prašė atstatyti 40 procentų lengvatą.

Pigesnę elektrą išsikovoję rajonų gyventojai priminė Vyriausybei, kad iš Ignalinos AE vis dar atleidžiami darbuotojai, o nedarbas regione – vienas didžiausių Lietuvoje – ir toliau didėja, gyventojų pajamos yra vienos mažiausių.

„Investuotojus atbaido faktas, kad labai vėluoja elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbai“, – teigiama rašte Vyriausybei.

Vyriausybės dosnumas sukėlė aplinkinių rajonų gyventojų pavyzdą. Utenos rajono gyventojai prieš keletą metų taip pat gaudavo nuolaidas elektrai. Tačiau vėliau jos buvo panaikintos.

„Darėme daug žygių, kad lengvatos mums būtų atkurtos, tačiau pasakė, kad nepriklauso. Sulaukėme visokių biurokratinių atsirašinėjimų“, – piktinosi Utenos rajono Tauragnų seniūnas Alvydas Danauskas.

Jis mano, kad į zoną nepatenkantys, tačiau ne per toliausiai nuo Ignalinos atominės elektrinės įsikūrę gyventojai ims reikalauti, kad ir jiems būtų taikomos nuolaidos

„Mes taip pat gyvename visai netoloi nuo tos elektrinės, todėl lengvata priklauso ir mums“, -- įsitikinęs A.Danauskas.

Nepriklausomas energetikos ekspertas Rimantas Zabarauskas sutinka, kad lengvatų nusipelno tie, gyventojai, kurie dėl uždarytos IAE prarado darbą. Daugiausia jų gyvena Visagine.

„Bet čia reiktų tiksliai paskaičiuoti, kokių rajonų gyventojai ir kiek jų neteko darbo. Parama jiems reikalinga, bet tikrai ne visiems“, – mano R.Zabarauskas.

Pasak jo, geriau tuos pinigus skirti investuotojams, kurie sukurtų darbo vietų rajonuose, už tai pažadėjus mokesčių lengvatas. Nes skirtingas lengvatų žarstymas įvairiuose rajonuose tik provokuoja gyventojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.