Ištyrė: biokurui naudota mediena žmonėms nepavojinga

Medienos, skirtos biokurui, ir susidariusių pelenų taršos radioaktyviuoju ceziu (Cs-137) lygiai nekelia grėsmės žmonių sveikatai ir aplinkai, skelbia tyrimus atlikęs Radiacinės saugos centras (RSC).

Buvo pasirodę kalbų, kad biokurui naudojama mediena, kurią deginant gali susikoncentruoti gyventojams ir aplinkai pavojingi radioaktyvaus cezio kiekiai.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Buvo pasirodę kalbų, kad biokurui naudojama mediena, kurią deginant gali susikoncentruoti gyventojams ir aplinkai pavojingi radioaktyvaus cezio kiekiai.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 10, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:10 AM

Taip RSC sureagavo į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad biokurui neva naudojama mediena, kurią deginant gali susikoncentruoti gyventojams ir aplinkai pavojingi radioaktyvaus cezio kiekiai.

RCS radiologiškai ištyrė daugiau nei 150 lietuviškos ir įvežtinės medienos bandinių, taip pat virš 260 medienos kuro pelenų bandinių.

Tyrimai parodė, kad pačios medienos tarša yra gerokai mažesnė už nustatytą nereguliuojamą lygį (10 000 Bq/kg) – ji buvo nuo 0 iki 40 Bq/kg, todėl jokio pavojaus žmonių sveikatai nekelia. Medienos kuro pelenų tyrimai parodė, kad 94 proc. bandinių Cs-137 aktyvumas neviršijo 0,5 Bq/g (500 Bq/kg). Tokius pelenus radiacinės saugos požiūriu galima tvarkyti ar naudoti be jokių apribojimų.

Apie 6 proc. bandinių buvo virš 0,5 Bq/g, tačiau neviršijo 10 Bq/g. Tokių pelenų negalima naudoti žemės ūkyje laukams tręšti, tačiau galima naudoti miškų ūkyje, civilinėje inžinerijoje, pažeistoms teritorijoms, sąvartynams rekultivuoti.

Viename bandinyje buvo nustatytas 10 Bq/g Cs-137 aktyvumas, kuris gali būti pavojingas radiacinės saugos požiūriu. Tačiau RSC pažymi, kad šio bandinio kilmė nebuvo aiški, nes papildomai atrinkus bandinius ir juos ištyrus, aktyvumas neviršijo 0,5 Bq/g.

Cs-137 radionuklidas žmogaus sveikatai tampa pavojingu patekęs į aplinką ir mitybos grandine nukeliavęs iki žmogaus organizmo.

Įvertinus, kad virš 10 proc. biokurui naudojamos medienos yra įvežama iš po Černobylio atominės elektrinės avarijos nukentėjusių teritorijų, prevenciškai bus griežtinama medienos ir jos pelenų radiologinė kontrolė bei stebėsena, tikina RSC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.