Šilumininkams grūmoja Konkurencijos taryba

Konkurencijos taryba baigė tyrimą dėl „Vilniaus energijos“ ir „Bionovus“ veiksmų galimai ribojusių konkurenciją biokuro tiekimo rinkoje. Tarp „Bionovus“ ir „Vilniaus energijos“ buvo sudarytas ilgalaikis išimtinio pirkimo susitarimas, pagal kurį „Vilniaus energija“ įsipareigojo šilumos gamyboje naudojamą biokurą pirkti tik iš „Bionovus“.

Konkurencijos taryba nustatė, kad „Vilniaus energija“ nepasinaudojo proga šilumą tiekti galimai mažesnėmis kainomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konkurencijos taryba nustatė, kad „Vilniaus energija“ nepasinaudojo proga šilumą tiekti galimai mažesnėmis kainomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 12:49 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:40 AM

Abu ūkio subjektai užima reikšmingas rinkos dalis ir, Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, turi didelę rinkos galią, todėl susitarimas galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams.

Konkurencijos tarybos ekspertai nustatė, kad „Vilniaus energija“ nepasinaudojo biokuro tiekėjų konkurencija bei proga šilumą tiekti galimai mažesnėmis kainomis.

„Preliminarios tarybos išvados visiškai prasilenkia su realybe. Biokuro pirkimus „Vilniaus energija“ vykdė skelbdama viešus tarptautinius pirkimų konkursus, kuriuose galėjo dalyvauti visi rinkos dalyviai. Šie pirkimai yra analogiški pirkimams, kuriuos skelbia visos kitos Lietuvos šilumos tiekimo įmonės“, – BNS teigė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas. 

Jo teigimu, jei taryba patvirtins tokią išvadą, įmonė ją skųs teismui. 

„Tokie Konkurencijos tarybos veiksmai byloja ne apie siekį išsiaiškinti biokuro pirkimų aplinkybes, bet perimti Prancūzijos kompanijos „Dalkia“ verslą Vilniuje, bauginant milžiniškomis baudomis“, – kalbėjo N.Mikalajūnas. 

„Vilniaus energija“ centralizuotai aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus miesto pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. vilniečių, tarp jų daugiau nei 195 tūkst. butų Vilniaus mieste, Salininkuose ir Trakų Vokėje, taip pat įmones, organizacijas bei viešojo sektoriaus įstaigas.

Konkurencijos tarybos ekspertų preliminariu vertinimu, „Bionovus“ ir „Vilniaus energijos“ susitarimai pažeidė Konkurencijos įstatymą, reglamentuojantį draudžiamus susitarimus.

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad Valstybinės kainų ir energetikos komisijos vadovė Inga Žilienė anksčiau teigė, kad bendrovė už biokurą mokėdavo po 250 eurų, kai biržoje jis kainavo 168 eurus. Anot jos, jeigu „Vilniaus energija“ nepagrįs, kodėl pirko biokurą ne biržoje, o dvišaliais sandoriais, jai gali būti skirta iki 10 proc. pajamų dydžio bauda. 

„Vilniaus energija“ 2013 metais gavo 221,5 mln. eurų pajamų, „Bionovus“ pajamos 2012 metais siekė 28,4 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.