Dujų paskirstymo stotis – dar projekte, o ji jau parūpo estams

Bendrovės „Klaipėdos nafta“ projektuojama ir šiemet planuojama pradėti statyti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stotis jau domina estus – bendrovė „JetGas“ OÜ iš šios stoties planuoja vežti SGD autodujovežiais ir aprūpinti jomis Baltijos šalių pramonės įmones bei plėsti SGD išdujinimo stotelių tinklą.

„JetGas“ yra pirmoji bendrovė, su kuria SGD stoties projekto plėtotoja „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį dėl būsimų paslaugų tiekimo.<br>V.Balkūno nuotr.
„JetGas“ yra pirmoji bendrovė, su kuria SGD stoties projekto plėtotoja „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį dėl būsimų paslaugų tiekimo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:40 PM

AB „Klaipėdos nafta“ ir vienintelė Estijos SGD tiekėja „JetGas“ pasirašė preliminarią sutartį dėl SGD paskirstymo stoties pajėgumų rezervavimo. „JetGas“ yra pirmoji bendrovė, su kuria SGD stoties projekto plėtotoja „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį dėl būsimų paslaugų tiekimo.

„JetGas" tikisi galėsianti pradėti SGD krovą išsyk pasibaigus SGD paskirstymo stoties statyboms ir prasidėjus jos veiklai, t.y. 2017 m. pradžioje.

„Estija jau importuoja gamtines dujas vamzdynais iš Lietuvos. Ši sutartis – tai tik dar vienas pavyzdys, jog Estijos verslas racionaliai ir kryptingai dirba siekiant išnaudoti jau sukurtą SGD infrastruktūrą regione ir mato potencialą plečiant SGD mažos apimties veiklų diapazoną.

Kitos kaimyninės šalys taip pat ima žengti analogiškus žingsnius – artimiausiu metu planuojame pasirašyti dar keletą preliminarių SGD paskirstymo stoties pajėgumų rezervavimo sutarčių“, – sakė  “Klaipėdos nafta“  generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Bendrovė „JetGas" taip pat plečia SGD išdujinimo stočių tinklą Estijoje. Pirmoji tokia stotelė įrengta Kuresarės mieste Saremos saloje pernai birželį. Antroji – pradėjo veikti prieš porą savaičių. Šiemet bendrovė planuoja įrengti dar 3, o 2016 – dar 4 tokias stoteles.

„Mūsų pagrindiniai klientai yra pramonės įmonės, kurios turi švarios, lengvai panaudojamos aukšto efektyvumo pirminės energijos poreikį. Išdujintos SGD yra būtent toks kuras ir jo paklausa ateityje augs.

Gamtinių dujų skystinimo technologija leidžia SGD gabenti ten, kur nėra prieigos prie gamtinių dujų tinklų. Matome Klaipėdos SGD terminalą ir planuojamą paskirstymo stotį kaip rimtą alternatyvą kurti visiškai naujus SGD ir gamtinių dujų tiekimo maršrutus Baltijos šalyse“, – sakė „JetGas“ valdybos narys Janekas Parkmanas.

„JetGas“ vadovybės nuomone, SGD tiekimas iš Klaipėdos gali sukurti naują rinką, kuri leis pramonės energijos vartotojams pereiti prie labiau aplinką tausojančio bei efektyvesnio kuro.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.