Visagino jėgainė – be latvių ir estų?

Ministras gandus neigia

Skaičiuojama, ar būtų galimybių VAE projektą plėtoti tik su technologijos gamintoju – „Hitachi“ konsorciumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skaičiuojama, ar būtų galimybių VAE projektą plėtoti tik su technologijos gamintoju – „Hitachi“ konsorciumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 15, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:02 PM

Dienraštis, nurodo, kad jeigu Lietuva įsigytų 80 proc. VAE akcijų, 2025 metais pastatytoje AE elektros energijos savikaina galėtų būti nuo 47,62 euro už MWh (jeigu statybai paimtas paskolas reiktų grąžinti per 60 metų) iki 53,82 euro už MWh (grąžinant per 36 metus). Šie rodikliai gerokai viršija elektros biržos „NordPool Spot“ kainų vidurkį 2014 metais (apie 30 eurų už MWh), tačiau apytikriai atitinka pernai Lietuvos zonoje vyravusių kainų vidurkį (apie 50 eurų už MWh).

Todėl nurodoma prielaida, kad jeigu šiemet paleidus elektros jungtį su Švedija, vidutinės elektros kainos Lietuvoje mažėtų ir taptų panašios į NPS vidurkį, valstybės užtikrinama subsidija VAE pagamintai elektros energijai per viešuosius interesus atitinkančių paslaugų finansavimo mechanizmą galėtų siekti 150-160 mln. eurų per metus, grąžinant kreditus per 60 metų. Arba apie 260 mln. eurų, paskolas grąžinant per 36 metus.

Ministras gandus neigia

VAE projektas išlieka regioniniu ir dėl galimybės elektrinę statyti tik Lietuvos ir Japonijos „Hitachi“ jėgomis nėra svarstoma, teigia energetikos ministras Rokas Masiulis. 

„Šiuo metu projektą matome kaip bendrą Baltijos šalių projektą. Toks yra tarppartinis susitarimas Lietuvoje. Dabar deriname projektą su mūsų partneriais latviais ir estais. Mes projektą matome kaip regioninį ir ta linkme dirbame“, – Žinių radijui trečiadienį sakė R.Masiulis. 

Anot jo, nereikėtų Latvijos ir Estijos pareiškimų, kad šios VAE projekte dalyvautų tik įrodžius jo ekonominę naudą, interpretuoti kaip atsakymo, jog kaimyninėms valstybėms atominė elektrinė yra neįdomi. 

„Tai didelis ir sudėtingas projektas. Reikia jį įvertinti atsakingai ir reikia atsakyti į daugybę klausimų. Kai vyksta derybos, gali būti įvairių pareiškimų, bet reikia metodiškai, ramiai dirbti, kol bus atsakyti visi klausimai. Nedaryčiau jokių išankstinių išvadų, būčiau linkęs toliau nuosekliai dirbti šia linkme“, – tikino ministras. 

R.Masiulis nekomentavo, ar, jo paties nuomone, Lietuva pajėgtų be kaimyninių valstybių pagalbos kartu su „Hitachi“ pastatyti VAE. 

„Čia – ne mano asmeninis klausimas. Mano darbas – vystyti projektą pagal numatytas Vyriausybės ir tarppartinių susitarimų gaires. Ir aš tą metodiškai darau“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.