Rusijos kariniai laivai vėl trukdo tiesti kabelį į Švediją

Rusijos kariniai laivai šiemet jau tris kartus trukdė tiesti elektros liniją su Švedija „NordBalt“, pranešė „Litgrid“.

Kabelį tiesia „Topaz Installer“ laivas.<br>„Litgrid“ nuotr.
Kabelį tiesia „Topaz Installer“ laivas.<br>„Litgrid“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, BNS

Apr 30, 2015, 3:06 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:51 AM

„Kol kabelis guli Baltijos jūros dugne neįgilintas ir nepaslėptas po smėliu, prie jungties trasos nuolatos budi specialus laivas, turintis įspėti kitus laivus, jei šie prisiartina per daug arti ir savo žvejybos įranga ar inkarais galėtų kliudyti kabelį.

Ketvirtadienį šis laivas turėjo nukrypti nuo kabelio trasos, kai tą įsakė pasirodę Rusijos kariniai laivai“, – pranešė „Litgrid“.

Iškviestas ambasadorius

Dėl tokių Rusijos veiksmų iškviestas ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas galėjo tik gūžčioti pečiais, nes ministrui nieko paaiškinti nesugebėjo.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad tokie Rusijos veiksmai yra nepriimtini. Jis pabrėžė, kad elektros linijos tiesimo darbai nuo grafiko neatsiliko.

„Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius ir jam buvo pareikštas protestas. Tai kartojasi, kai Rusijos karinės jūrų pajėgos mūsų įsitikinimu pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją dėl jūrų teisės, laisvos laivybos principus ir ekonominę veiklą šalies ekonominiuose vandenyse.

Pagal tarptautinę praktiką, laivyba yra leidžiama ir ten gali plaukti visi laivai, taip pat ir kariniai, tačiau jie neturi trukdyti kitų laivų maršrutams, veiklai ir darbams“, – sakė ministras.

Panašūs veiksmai vyko praėjusių metų gegužę. Dėl to Lietuva jau yra išsiuntusi tris notas. L.Linkevičius sakė, kad į nė vieną iš jų nėra gautas atsakymas.

„Ateityje mes su tuo nesisaikstysime ir reikalausime, kad būtų vykdomi įstatymai ir tarptautinė teisė. Ambasadorius aiškinsis Rusijos poziciją“, – sakė ministras.

Kariniai Rusijos laivai duodavo instrukcijas civiliniams laivams pakeisti kursą. Reikalavimas buvo pagrįstas tuo, kad vykstant pratyboms, gali būti nesaugu. Tai užfiksuota civilinių laivų dienos ataskaitose.

„Karinės pratybos vyksta nuolat su pertraukomis ir jos turi teisę vykti, tačiau jos neturi trukdyti mūsų laivybai. Viena iš notų yra rašyta ir koordinuota kartu su Švedija. Šia informacija dalinamės ir su NATO sąjungininkais.

Saugi laivyba, ne tik Lietuvos rūpestis. Tai yra ne tik Lietuvos problema, tai viso regiono problema. Klausimus kelsime tol, kol bus išreikalautas (įstatymų – red.) vykdymas“, – teigė ministras.

Ar šie veiksmai yra nukreipti prieš patį elektros kabelio tiesimo projektą, ministras nenorėjo spėlioti: „Yra pats faktas, kuris reikalauja reakcijos.“

Laukė 7 valandas

„Lietuvos rytas“ jau rašė, kad nuo kabelio klojimo trasos laivas „Topaz Installer“ praėjusių metų gegužę buvo priverstas nukrypti, kai Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje pasirodę Rusijos kariniai laivai įsakė „Topaz Installer“ pasitraukti apie 20 jūrmylių į šoną.

Priverstinė septynių valandų pertrauka buvo padaryta ir įvertinus maždaug 50 įgulos narių saugumą.

„Laimei, kabelio tiesėjai jau buvo bebaigę darbus“, – sakė tiesimo darbus atliekantys švedai. Jie užtikrino, kad būtent jie taisytų kabelį, jei šį kas nors pažeistų. Tokių atvejų, beje, pasitaiko, nors ir retai.

Energetikos ministras Rokas Masiulis teigė, kad naujausias incidentas nepadarė jokios žalos.

„Šios dienos įvykis, kai prie „NordBalt“ jungties trasos budintis specialus laivas turėjo nukrypti nuo kabelio klojimo trasos, nepadarė jokios žalos „NordBalt“ projekto eigai.

Šis laivas turi įspėti kitus laivus, jei šie prisiartina per daug arti ir savo žvejybos įranga ar inkarais galėtų kliudyti kabelį. Tuo tarpu Baltijos jūroje specialus kabelius klojantis laivas „Topaz Installer" tęsia darbą. Baltijos jūros dugne jau paklota 300 kilometrų kabelio, o visi kabelio klojimo ir apsaugojimo darbai bus baigti iki vasaros pabaigos, kaip ir planuota iki šiol“, – komentavo energetikos ministras Rokas Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.