Verslas jau tariasi dėl pigesnės elektros

Elektros biržoje „Nord Pool Spot“ sudaromuose ateities elektros energijos pirkimo sandoriuose jau fiksuojama vidutiniškai 13 proc. už praėjusių metų vidurkį žemesnė kaina.

Ateities sandoriuose jau matyti pigesnės elektros kontūrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ateities sandoriuose jau matyti pigesnės elektros kontūrai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-14 11:06, atnaujinta 2018-01-03 21:30

Iki 2016 m. bus atidarytos dvi naujos elektros jungtys tarp Lietuvos ir kontinentinės Šiaurės ir Vakarų Europos – „NordBalt“ ir „LitPol Link“. Rinka į šią žinią reaguoja teigiamai

Naujų jungčių atidarymas sumažins elektros kainą, nes Švedijoje ir kaimyninėse šalyse elektros kaina žemesnė nei Lietuvoje. Be to, Lietuva nebus pažeidžiama atskirų jungčių remontui ir elektros energijos perdavimo apribojimams, nes reikalingą elektros kiekį galėsime importuoti kitais kanalais. Dėl šių priežasčių pasiūla bus stabili ir nesusidarys prielaidų kainų šuoliams.

Pasak nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ UAB generalinio direktoriaus Algirdo Juozaponio, naujosios jungtys pirmiausiai paveiks verslo įmones, kurios už elektros energiją moka pagal tarifą, susietą su NPS elektros biržos kaina.

„70 proc. elektros Lietuvoje suvartoja verslo įmonės. Atidarius naujas jungtis ir kainai biržoje smukus, jos gali greitai pajusti naudą“, – teigia A. Juozaponis.

„Šiuo metu rinkoje yra dvi populiarios alternatyvos – lankstus, su biržos kaina susietas tarifas, ir fiksuotas tarifas. Renkantis fiksuotą tarifą gali būti sudaroma net kelerių metų trukmės terminuota sutartis, tuo tarpu lanksčiuoju atveju mokama už konkrečios valandos tiekimo kainą.

Prieš priimant sprendimą verta prisiminti, kad nuo 2016 m. Lietuva turės dvi naujas elektros energijos tiekimo jungtis, tad elektros kaina mažės ir ilgalaikių terminuotų sutarčių nepasirinkę vartotojai laimės“, – A. Juozaponis pataria įvertinti ateities perspektyvas.

„NordBalt“ ir „LitPol Link“ jungčių įrengimas vyksta pagal numatytą grafiką. Jau atlikta daugiau nei 80 proc. darbų elektros tiltui su Švedija „Nordbalt“ paleisti. Elektra jungtimi pradės tekėti jau 2015 m. gruodį. „LitPol Link“ jungties, sujungsiančios Lietuvą su Lenkija, darbai taip pat nevėluoja – ji jau veiks 2016 m.

Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Lietuva yra itin priklausoma nuo elektros pasiūlos pokyčių kaimyninių šalių rinkose. Nuo pat elektros energijos biržos atidarymo laukiama naujųjų elektros jungčių atidarymo, kurios pakreips rinkos situaciją Lietuvai teigiama linkme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.