Kada kviesti elektriką, kad ūkio darbai nevirstų nelaime?

Lietuvoje dar gana įprasta, kad dalį namų ūkio, taip pat ir elektros instaliacijos darbų pasidarome patys. Šis įprotis yra ne tik mūsų darbštumo požymis, bet ir sovietmečio palikimas, nes paslaugų sektorius anuomet praktiškai neegzistavo.

Elektros remonto darbus geriausia patikėti specialistams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektros remonto darbus geriausia patikėti specialistams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 12:21 AM

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šiemet Lietuvoje vien dėl elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų kilo 56 gaisrai. Vien 189 gaisrai kilo dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų. Šiuose gaisruose žuvo 11 žmonių

Taigi riba tarp to, kuriuos elektros instaliacijos darbus savo namuose saugu atlikti patiems, ir to, kur būtina profesionalo pagalba – gali būti pavojinga. Todėl specialistai rekomenduoja visada su jais pasitarti.

Laidų negalima ne tik lankstyti

Saugiam elektros naudojimui ir nelaimių prevencijai svarbu tinkamai prižiūrėti elektros laidus. Viena pirmųjų taisyklių – nepažeisti elektros laidų mechaniškai.

„Gyventojai turi pasirūpinti, kad elektros laidai nebūtų prispaudžiami durimis ar baldais, mindomi“, – vardija PAGD direktoriaus pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas Vytas Kaziliūnas. Anot jo, svarbu ir tai, kad „ir virtuvėje elektros prietaisams būtų rasta tokia vieta, jog laidai nesiliestų prie viryklės, plautuvės, miegamuosiuose kambariuose – prie lovų.“

Pašnekovo teigimu, visi elektros laidai turi būti tinkamai izoliuoti ir pritvirtinti. Jeigu jie nutrūko ar pažeista jų izoliacija, nepakanka tiesiog apvynioti pažeistą vietą izoliacine juosta.

„Izoliacinė juosta gali nusmukti, ant pažeistos vietos gali patekti dulkių ar vandens. Niekada nemėginkite patys sujungti nutrūkusių laidų, tegul tai daro specialistai“, – įspėja V. Kaziliūnas.

Kada reikia kviesti elektriką

Žmogaus kūnas – puikus laidininkas, todėl net ir silpna elektros srovė gali būti pavojinga. Todėl darbus, susijusius su įjungtais elektros prietaisais, instaliacija ir t.t., reikia vykdyti atsakingai. Bet ar namuose nebegalima atlikti jokių elektros darbų?

Elektros skirstymo bendrovės LESTO Tinklo eksploatavimo departamento direktorius Kęstutis Vasiliauskas ramina sakydamas, kad „ne visi su elektra susiję darbai yra tokie pavojingi, todėl dalį jų tikrai galite atlikti ir patys. Pavyzdžiui, pakeisti elektros lemputę, fluorescencinį šviestuvą, pakeisti įsukamą saugiklį.“

Tačiau K. Vasiliauskas įspėja, kad „prieš savarankiškai atliekant tokius darbus, būtina išjungti elektros srovę.“ Pašnekovo taip pat klausiame, kokius darbus būtina patikėti specialistams.

„Kreiptis į profesionalius elektrotechnikos srities specialistus privalu vykdant visus elektros instaliacijos darbus“, – paaiškina LESTO atstovas ir priduria, kad „tokie specialistai privalo turėti leidimą atlikti tokius darbus. Be to, leidimas yra ir nebloga garantija, kad darbai bus atlikti kokybiškai.“

LESTO rekomenduoja niekada netaisyti elektros prietaisų patiems, taip pat netiesti elektros kabelių bei laidų. Taip pat LESTO primena, kad ir naujai įsigytus prietaisus stambius buitinius prietaisus, tokius, kaip skalbyklės, elektrinės viryklės, indaplovės, vandens šildymo katilai ir kt., prijungti taip pat turėtų tik profesionalai.

Ne visi gesinimo būdai saugūs

Kartais net ir laikantis saugumo reikalavimų, pavyzdžiui, dėl kitų asmenų veiklos, vis tiek gali kilti gaisras. Todėl reikėtų būti pasirengusiems nepasimesti ir imtis veiksmų.

Vienas paprasčiausių ir bene geriausiai žinomų būdų gesinti ugnį – vanduo. Tačiau, kai dega įjungti elektros prietaisai, įvyksta elektros instaliacijos gedimas ir pan., vandens naudojimas yra griežtai draudžiamas. Kaip elgtis tada?

„Jei elektros prietaisas pradėjo rūkti ar degti, pirmiausia, reikia jį išjungti iš elektros tinklo ir tik tada gesinti“, – aiškina PAGD pulkininkas V. Kaziliūnas bei priduria, „jei neįmanoma atjungti elektros srovės, gesinti galima sausu storu audiniu, pavyzdžiui, užtiesalu, kilimėliu, bet jokiu būdu negalima gesinti vandeniu.“

Nesant galimybės atjungti srovės, taip pat primena V. Kaziliūnas, gesinti galima tik angliarūgštės ar milteliniais gesintuvais.

Pavojaus signalai, rodantys netvarkingą elektros instaliaciją ar kitas problemas:

• karšti elektros laidai, kištukiniai lizdai, įtaisai lempoms įsukti; • dėl neaiškių priežasčių išmušami elektros saugikliai; • mirganti šviesa; • aprūksta, ant arba virš kištukinių lizdų, jungiklių atsiranda degimo žymių; • juntamas elektros laidų svilėsių kvapas; • įjungus elektros prietaisas „krečia“, iš lizdo pasipila kibirkštys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.