Ukraina iš Rusijos kurį laiką nepirks dujų

Ukrainos bendrovė „Naftogaz Ukrainy“ pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 dienos rusiškų dujų pirkimas iš Rusijos bendrovės „Gazprom“ pristabdomas tol, kol bus suderintos naujos sąlygos.

Nors dujų pirkimas pristabdytas, „Naftogaz“ žada visa galia užtikrinti žydrojo kuro tranzitą į Europą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors dujų pirkimas pristabdytas, „Naftogaz“ žada visa galia užtikrinti žydrojo kuro tranzitą į Europą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-07-01 08:44, atnaujinta 2017-10-28 13:57

Nors dujų pirkimas pristabdytas, „Naftogaz“ žada visa galia užtikrinti žydrojo kuro tranzitą į Europą.

Bendrovė tikisi, kad, tarpininkaujant Europos Komisijai, artimiausiu metu bus suderintos priimtinos rusiškų dujų tiekimo į Ukrainą sąlygos, informuoja „RIA Novosti“.

Komentuodamas Kijevo veiksmus, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, esą sprendimas pristabdyti rusiškų dujų pirkimą yra politinis. Be to, ministras pridūrė, kad Rusija ir toliau tęs tiesioginį dujų tiekimą į Ukrainos pietryčius.

Kaip antradienį pranešė Ukrainos energetikos ministras Vladimiras Demčišinas, Kijevas reikalauja, kad dujų tiekimo sutartis būtų pasirašyta visam šildymo sezonui, ir nesutinka su ketvirčiui taikoma nuolaida. Ukrainos ministras taip pat pareiškė, kad Kijevo netenkina 247 dolerių kaina už rusiškas dujas ir kad Ukraina reikalauja, jog šaliai būtų taikoma 30 proc. nuolaida nuo sutartyje nurodytos kainos.

Tačiau, pasak Rusijos energetikos ministro A.Novako, Maskva neketina derinti su Ukraina nuolaidos už dujas dydžio trečiajam ketvirčiui, šalies vyriausybė jau priėmė sprendimą ir dujų tiekimas Ukrainai bus vykdomas šiomis sąlygomis.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pirmadienį, birželio 29 d., pasirašė sprendimą nuo liepos 1 d. nustatyti tam tikrą eksporto muitą tiekiamoms į Ukrainą dujoms. Kiek anksčiau pirmadienį paaiškėjo, kad galutinė rusiškų dujų kaina Ukrainai trečiąjį 2015 metų ketvirtį, t. y. pasibaigus balandžio-birželio mėnesiais galiojusiai nuolaidai, sieks 247,18 JAV dolerio už 1 tūkst. kub. metrų dujų. Taigi perskaičiuota nuolaida sudarys apie 40 JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.