Valstybės kontrolė: dalis elektros kainos nustatyta neskaidriai

Dalis elektros kainos nustatyta ne visai skaidriai, todėl energiją galima dar labiau atpiginti. Taip pareiškė Valstybės kontrolė, pažėrusi priekaištų Energetikos ministerijai. Valdininkai teisinasi, kad daroma viskas, jog našta gyventojams sumažėtų.

VIAP nustatymo tvarka ir skirstymas kelia įtarimų Valstybės kontrolei.
VIAP nustatymo tvarka ir skirstymas kelia įtarimų Valstybės kontrolei.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 7, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:31 PM

Kontrolieriai priekaištauja, kad VIAP – viešuosius interesus atitinkančių paslaugų įkainis nustatytas neatlikus jo poreikio analizės.

VIAP moka visi Lietuvos elektros vartotojai, nes į kiekvieną suvartotą kilovatvalandę įskaičiuojamas 1,642 cento. Už surinktas lėšas yra superkama vėjo, saulės energija, taip pat remiami Lietuvos energetikos projektai, superkama elektra iš kogeneracinių elektrinių, tvarkomos radioaktyvios atliekos.

VIAP visada buvo ties legalumo riba. Valdžia jo net nevadina mokesčiu, o teisininkai teigia, kad dėl to Lietuva gali susilaukti sankcijų iš Europos Komisijos.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas VIAP šimtus milijonų litų skirstė savo nuožiūra, dėl to susilaukdavo kritikos.

Tačiau dabar tvarka pasikeitė, nors Valstybės kontrolė antradienį konstatavo, kad „būtina atlikti VIAP sąrašo analizę dėl vienos ar kitos paslaugos būtinumo ir aiškiai įvardyti jų naudą visuomenei“.

Energetikos ministerija yra įsipareigojusi parengti Elektros energetikos įstatymo pakeitimus.

Ministerija pranešime teigia, kad per pastaruosius dvejus metus VIAP biudžetas sumažėjo daugiau nei 40 procentų. Palyginti su 2013 metais, elektros vartotojai šiemet išleis 109 mln. eurų mažiau.

„Šiais metais žengiame dar vieną svarbų žingsnį – atsisakome elektros gamybos kvotų termofikacinėse elektrinėse bei Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose. Tai nuo kitų metų dar labiau sumažins energetinio saugumo kaštus vartotojams“, – žada energetikos viceministras Rokas Baliukovas.

Šiais metais iš elektros vartotojų ketinama surinkti beveik 100 milijonų eurų VIAP, nors dar 2013 metais jo biudžetas siekė beveik milijardą litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.