Dėl naftos kainų – optimistinės prognozės. Ar ilgam?

Dėl susitarimo tarp šešių galingųjų pasaulio valstybių ir Irano pastarasis galės laisvai prekiauti nafta. Rinkos į tai iškart sureagavo naftos kainų sumažėjimu. Galimas ir dar optimistiškesnis scenarijus naftą importuojančioms valstybėms, tarp jų – ir Lietuvai, sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Bent trumpuoju laikotarpiu būtų galima tikėtis, kad naftos kainos sumažės.<br>V.Balkūno nuotr.
Bent trumpuoju laikotarpiu būtų galima tikėtis, kad naftos kainos sumažės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf., Vilija Andrulevičiūtė, lrt.lt

Jul 15, 2015, 3:13 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 2:09 AM

„Naftos kainos kritimas yra logiška šio susitarimo pasekmė. Jūroje plaukioja apie 20 tanklaivių su Irano nafta. Panaikinus sankcijas, šią naftą būtų galima greitai pateikti rinkai. Kainoms, ypač trumpuoju laikotarpiu, būtų duotas impulsas mažėti“, – kalba pašnekovas.

Ekonomistas neatmeta galimybės, kad artimiausioje ateityje Iranas galėtų plėsti naftos gavybą, nes turi neišnaudotų galimybių.

„Kalbama, kad Iranas gali kone dvigubai išauginti naftos pasiūlą, o šalis juk yra antroji pagal išgavimą OPEC (Naftą eksportuojančių šalių organizaciją – lrt.lt) valstybė.

Iš šio veiksnio vienareikšmiškai galima tikėtis žemesnių naftos kainų. Lietuvai tai tikrai turėtų būti naudinga, nes esame grynasis naftos ir kitų energetinių išteklių importuotojas“, – sako G.Nausėda.

Pasak pašnekovo, dėl to galime tikėtis mažesnių gamybos sąnaudų, išlaidų šilumai. Tiesa, su viena sąlyga – žemesnės naftos kainos turėtų išsilaikyti ilgėliau, tuomet po 6–9 mėnesių tai atsilieptų gamtinių dujų, šilumos kainoms.

Paklaustas, ar tai naujas galvos skausmas Rusijai, ekonomistas pažymi, kad ši išgyveno, visai nesužlugo ir esant mažesnėms naftos kainoms.

„Tačiau Rusijos padėtis yra rimta, naftos kainų kritimas jų ekonomikos perspektyvos tikrai nepagerins. Bet turint mintyje tai, kad Rusijos reikšmė Lietuvos eksporto struktūroje mažėja, dėl šio fakto Lietuvai bet kuriuo atveju nereikėtų per daug nerimauti“, – tikina G.Nausėda.

Gavybą didins visuose telkiniuose

Irano nacionalinė naftos gavybos bendrovė trečiadienį paskelbė ketinanti šiemet didinti naftos gavybos apimtis visuose telkiniuose.

Tarptautinės reitingų agentūros „Fitch“ ekspertų manymu, naftos gavybos atsigavimas Irane prasidės jau ateinančiais metais. Tiesa, tam, kad šalyje būtų pasiektas maksimalusis gavybos lygis, fiksuojamas iki sankcijų įvedimo, Iranui prireiks dar kelerių metų.

Šiuo metu iš Irano eksportuojamos naftos apimtys sudaro 1,1 mln. barelių per metus, nors dar 2012 metais šis rodiklis sudarė 2,5 mln. barelių per parą.

Šalies naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas dar birželio pradžioje pranešė, kad Teheranas kreipėsi į OPEC su prašymu apsvarstyti šalies sugrįžimo į rinką procesą, kai bus atšauktos sankcijos Iranui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.