Naftos kaina – žemyn, benzinas Mažeikių gamykloje – brangyn

Naftos kaina pasaulyje toliau krinta tikintis, kad Iranas visiškai grįš į juodojo aukso rinką. Tačiau Lietuvoje didmeninė benzino kaina didėja. Europos Komisijos duomenimis, liepos pirmoje pusėje degalai Lietuvoje kainavo brangiausiai regione.

Naftos kainą spaudžia žemyn žinia, kad Iranas grįš į pasaulinę rinką.
Naftos kainą spaudžia žemyn žinia, kad Iranas grįš į pasaulinę rinką.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 2:13 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 9:25 PM

Nuo mėnesio pradžios atpigo ženkliai

Ateities sandorių WTI nafta krito žemiau 50 JAV dolerių už barelį, ir dabar kainuoja 49,95 JAV dolerio, rašo „Reuters“. „Brent“ tipo nafta atpigo iki 56,60 JAV dolerio už barelį.

Teigiama, kad nafta rugpjūčio sandoriams tiek atpigo pirmą kartą nuo balandžio mėnesio. Nuo liepos pradžios WTI tipo nafta atpigo 10 JAV dolerių, „Brent“ – septyniais.

Naftos kainai lemtingą poveikį daro sėkmingos derybos dėl Irano. Panaikinus sankcijas šiai šaliai, Iranas žada grįžti į naftos rinką, o eksportą padvigubinti. Todėl tikimasi, kad tai naftos kainą spaus dar labiau žemyn.

„Irano sugrįžimas gali suduoti rimtą smūgį kainoms“, – rašo „Reuters“. Vien tik derybos dėl Irano branduolinės programos kainas naftos rinkoje sumažino 2 procentais. Analitikai neabejoja, kad Irano sugrįžimas kainą dar labiau sumažins, bet iki kokio lygio, sunku prognozuoti. Tiesa, Iranui dar reikės rasti pirkėjų savo naftai. Pasaulinė rinka ir taip perpildyta, tad šalis turės pasiūlyti dar mažesnes kainas.

„Urals“ tipo naftą perdirbanti Mažeikių „Orlen Lietuva“ liepos 20 dieną sumažino didmeninę dyzelino kainą nuo 0,951 iki 0,949 euro už litrą. Tačiau benzino kaina padidėjo nuo 1,143 iki 1,146 euro už litrą.

Lietuvoje – brangiausiai

Nors nafta liepos mėnesį pinga, degalų kaina Lietuvoje išlieka didžiausia regione. Tai matyti iš Europos Komisijos pateiktos statistikos. Liepos 13 d. duomenimis, dyzelinas mūsų šalies vartotojams kainavo 1,16 euro, kai Latvijoje ir Lenkijoje – 1,13, Estijoje – 1,07. Tačiau daugelyje kitų ES šalių dyzelinas kainuoja brangiau dėl didesnių mokesčių.

Panaši situacija ir su benzinu. Jo kaina galutiniam vartotojui Lietuvoje (1,25 euro) yra didesnė nei Latvijoje (1,22) ar Estijoje (1,18). Benzinas pigesnis ir Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.