Pavojaus varpai Rusijai – dar atpigusi nafta nugramzdino rublį

Rusiškos naftos, kuri perdirba ir Lietuvoje, kaina dar labiau nukrito. Rusiška „Urals“ tipo nafta atpigo iki 49,9 JAV dolerio už barelį, ir nuo vidurio gegužės kaina nukrito 22–23 proc. Tai kartu smukdo Rusijos valiutą – pirmadienį už JAV dolerį prašyta jau 60 rublių.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Naftai dar labiau atpigus Rusijos situacija blogėja.
Naftai dar labiau atpigus Rusijos situacija blogėja.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 3, 2015, 3:39 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:02 AM

Kaip pažymi „Rosbank“ analitikai, dar pesimistiškiau nuteikia kainos lūkesčiai: OPEC šalių veiksmai dėl naftos gavybos. Naftą eksportuojančių šalių organizacija paskelbė, kad nemažins gavybos, rašo „Vedomosti“.

Naujienų agentūros „Reuters“ agentūros skaičiavimais, jau pirmadienio rytinėje prekyboje naftos kainos Europoje smuko 3,5 proc. „Brent“ tipo nafta smuko iki 51,7 JAV dolerių, „Urals“ – iki 49,9 JAV dolerio.

Pirmadienio naftos pigimas susijęs su Irano naftos ministro Bižano Namdaros Zangane'o pareiškimu sekmadienį per nacionalinę televiziją. Ministras sakė, kad Iranas gali padidinti naftos pasiūlą per parą 500 tūkstančių barelių iškart po sankcijų atšaukimo. O praėjus mėnesiui – ir 1 milijonu barelių per parą.

Žinoma, kaip pažymi analitikai, perdirbti greitai tokį papildomą kiekį naftos yra sudėtinga. Naujienų agentūros „Bloomberg“ skaičiavimu, Iranas yra trečias pagal naftos gavybą OPEC šalių būryje. Liepą Iranas išgavo po 2,85 mln. barelių naftos per dieną, nors dar 2011 m. vidutiniškai išgavinėjo 3,6 mln. barelių.

Vokiečių „Die Welt“ pažymi, kad dar neseniai rublis rodė kurso augimo ženklus, bet pastaruoju metu situacija gerokai pablogėjo. Naujas naftos kainų krytis Rusiją stato į sudėtingą situaciją, nes mažėja ir aukso valiutos atsargos.

„Die Welt“ rašo, kad ateities sandorių prognozės rodo, kad naftos kainos išliks žemame lygyje. Ne anksčiau kaip 2016 m. rudenį, kaip tikimasi, gali pasiekti 60 JAV dolerių už barelį ribą, o iki 2020 metų kaina tikrai neturėtų pasiekti 70 dolerių. „Kalba eina apie dvigubą kritimą“, – pažymi Francisco Blanch, „Bank of Amerika Marill Lynch“ strategas. Beje, jam pačiam teko sumažinti naftos kainų prognozę.

Rugsėjo pabaigoje, jo nuomone, „Brent“ naftos kaina sieks 50 JAV dolerių už barelį, o metų pabaigoje – 59. 2016 m. strategas prognozuoja jau kilimą iki 62 JAV dolerių. Pagrindinė kainų stagnacijos priežastis – didesnė Irano pasiūla, o taip pat ir silpna Kinijos paklausa. Ir tai dar ne viskas. Metalai ir geležies rūda, kuri užima didelę vietą Rusijos eksporte, F.Blanch nuomone, praranda paklausą.

Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir prasitarė apie pokyčius naftos kainoje, rinkos regi kitokią situaciją. Ir dėl to rublis slenka žemyn. Nuo gegužės Rusijos valiuta JAV dolerio atžvilgiu prarado ketvirtadalį savo vertės. Pirmadienį pirmą kartą nuo kovo mėnesio už vieną dolerį prašoma 60 rublių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.