Įvedus naują tvarką žada dar pigesnes dujas

Naujas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo išlaikymo planas – visuomenės teismui. Energetikos ministerija trečiadienį pagaliau pateikė naują siūlymą, kaip ir kas turėtų mokėti už dujas.

Valdžia ieško būdų, kaip išlaikyti terminalą, nors dujos ir taip pinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdžia ieško būdų, kaip išlaikyti terminalą, nors dujos ir taip pinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-08-12 15:26, atnaujinta 2017-10-20 20:59

Vadinamasis gamtinių dujų pajėgumų modelis, kaip žada ministerija, turėtų sumažinti šilumos kainas. Ministerija skaičiuoja, kad kitais metais būtų sutaupyta daugiau nei 5 milijonai eurų už gamtines dujas.

Mat šilumos tiekėjai dujas pirktų pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą prognozuojamą kainą.

Kokia iš to nauda šilumos vartotojams? Energetikos ministerija prognozuoja, kad Vilniuje šilumos kaina dėl tokios reformos galėtų sumažėti 5 procentais, o kai kuriose savivaldybėse – ir iki 15 proc.

Kiek pasikeis šilumos kaina konkrečiose savivaldybėse, paaiškės vėliau, kai Kainų komisija nustatys kainas.

Tačiau bent jau kol kas šiluma pinga ir be naujo modelio. Kainų komisijos skaičiavimais, vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina rugpjūčio mėnesį yra 5,14 ct/kWh be PVM, palyginus su liepa, o kaina mažėja 6,2 proc.

Dėl pigiau įsigyto kuro daugiausiai šiluma pigo Vilniuje – 20 proc. (1,31 ct/kWh), Elektrėnuose šilumos kaina mažėjo 5 proc. (0,24 ct/kWh), tam įtakos turėjo pigiau įsigyta šiluma iš nepriklausomų šilumos gamintojų. Per metus centralizuotai tiekiamos šilumos kaina mažėjo 12,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.