Vidurvasaris buvo dosnus – už elektrą mokėta gan pigiai

Liepą „Nord Pool Spot“ (NPS) elektros biržoje Lietuvos kainų zonos vidutinė mėnesio kaina, palyginus su birželiu, paaugo 3,1 proc. – iki 4,43 Eur ct/kWh. Visgi šių metų liepos mėnesio kaina yra vos ne ketvirtadaliu mažesnė nei praėjusiais metais. Kainos kritimą nulėmė žema vidutinė mėnesio temperatūra.

A.Srėbalienės nuotr.
A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2015, 12:13 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 3:39 PM

„Energijos tiekimo“ vadovas Algirdas Juozaponis sakė, kad liepa buvo itin palanki mokantiems už elektrą pagal lankstų tarifą.

„Vartotojai, turintys objektų su neautomatizuota elektros energijos apskaita ir pasirinkę su NPS biržos kaina susietą elektros energijos tarifą, 2015 liepą už elektros energiją mokėjo beveik 26,6 proc. mažiau nei garantinio tiekimo paslauga besinaudojantys vartotojai“, – aiškino A.Juozaponis.

Įtaką darė temperatūra ir jungčių remontas

Santykinai šaltas liepos mėnuo (vidutinė mėnesio temperatūra, palyginus su 2014 m. liepa, buvo 2,1 C° mažesnė ir siekė 16,9 C°) lėmė tai, kad oro kondicionieriai buvo naudojami nedaug, tad elektros energijos paklausa buvo mažesnė.

Liepą, palyginti su birželiu, kaina paaugo dėl to, nes buvo apribota pasiūla iš Kaliningrado ir Šiaurės Europos šalių.

Liepos pabaigoje buvo tvarkomas Karaliaučiaus termofikacinės elektrinės blokas, taip pat importą apribojo planuoti elektros perdavimo linijų remontai Latvijoje ir Rusijoje. Be to, pasiūlai įtakos turėjo ir 30 proc. sumažėjusi elektros energijos gamyba Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinėje.

Pasak A. Juozaponio, per pirmus septynis šių metų mėnesius vidutinė elektros kaina Lietuvoje siekė 3,88 Eur ct/kWh, t. y. buvo 0,91 Eur ct (19 proc.) mažesnė nei tą patį laikotarpį 2014 m.

Paklausa neaugo

A.Juozaponis primena, kad didžiausios įtakos elektros kainai turi jos suvartojimas.

„Energijos suvartojimas šalyje yra veiksnys, darantis didžiausią įtaką NPS elektros biržos Lietuvos zonos kainai. Kuo didesnė elektros energijos paklausa, tuo didesnė jos kaina biržoje.

Pavyzdžiui, paklausa šią liepą nepadidėjo, nes mėnuo nebuvo karštas. Tiesa, dėl išdžiūvusių upių sumažėjo ir pasiūla“, – teigia „Energijos tiekimo“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.