Energetikai stumdosi su kainų komisija – jiems nepatinka baudos

Energetikams – nesaldu. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nusprendė skirti įspėjimus šilumos tiekėjui “Litesko“ ir nepriklausomam šilumos gamintojui  „Simega“. Abi šios bendrovės, anot komisijos, 2014 m. biržoje nepirko arba įsigijo nepakankamą biokuro kiekį, t. y. mažiau nei 10 proc.

2015 m. visoms įmonėms numatytas įpareigojimas biržoje pirkti ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo biokuro kiekio.
2015 m. visoms įmonėms numatytas įpareigojimas biržoje pirkti ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo biokuro kiekio.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-09-11 11:45, atnaujinta 2017-10-16 09:58

Komisija nustatė, kad bendrovės  „Litesko“ filialai „Alytaus energija“, „Marijampolės šiluma“, „Marijampolės šiluma“ Kazlų Rūdoje, „Telšių šiluma“, „Vilkaviškio šiluma“, „Kelmės šiluma“ 2014 m. visai nepirko biokuro biržoje, o UAB „Litesko“ filialas „Palangos šiluma“ ir “Simega“ bendrovė įsigijo nepakankamą jo kiekį.

2015 m. visoms įmonėms numatytas įpareigojimas biržoje pirkti ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo biokuro kiekio.

Rugsėjo 10-osios posėdyje už tą patį pažeidimą Komisija vienuolikai bendrovių skyrė įspėjimus, vienai - piniginę baudą.

Šilumos tiekimo ir gamybos veikla užsiimančioms įmonėms privalomas įpareigojimas įsigyti biržoje numatytą kiekį biokuro taikomas siekiant užtikrinti, kad vartotojai už šilumos energiją mokėtų mažiausiomis sąnaudomis pagrįsta kaina.

  Šįmet biržoje privaloma įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo biokuro kiekio, nuo kitų metų – 100 proc.  Šis įpareigojimas įmonėms netaikomas tuo atveju, jeigu pagrindžiama, kad energijos išteklių biržoje dėl objektyvių priežasčių nebuvo galima įsigyti reikalingo kiekioatitinkamos rūšies biokuro arba kitur tai buvo galima padaryti ekonomiškai naudingiau.

Taikydama sankcijas komisija siunčia signalą rinkos dalyviams, kad nuolat atliks stebėseną ir kontroliuos, kad biržoje būtų įsigyjamas riekiamas kiekis biokuro.

Tuo tarpu bendrovė „Litesko“ teigia nesutinkanti su komisijos įvertinimu.

„Komisijos įvertinimas prieštarauja Energijos išteklių rinkos įstatymui, kuriame 10 procentų biokuro įsigijimo biržoje prievolė yra aiškiai nustatyta šilumos tiekėjui. Šilumos tiekėjas „Litesko“ pernai įsigijo 12,8 procento viso bendrovės suvartoto biokuro“, – sakė „Litesko“ generalinis direktorius Linas Samuolis.

Anot jo, jau pasibaigus 2014 m., tik šiais metais VKEKK išsakė su įstatymu prasilenkiančią nuomonę, esą 10 procentų biržoje privalo įsigyti ne šilumos tiekėjas, o kiekviena atskira katilinė ar veiklos teritorija pagal diferencijuotas šilumos kainas. Šilumos tiekimo licenciją turinti įmonė „Litesko“ veikia devyniuose skirtinguose Lietuvos miestuose.

„VKEKK poziciją, neatitinkančią įstatymo, jau esame apskundę teismui. Skundą papildysime ir šiandien paskelbtu komisijos įvertinimu“, – teigė L. Samuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.