Šiauliai Vyriausybę speičia į kampą: „Atiduokite mūsų pinigus!“

Lietuvoje bręsta išskirtinis teismo procesas: atlygio už permokėtas dujas negaunantys Šiaulių šilumos vartotojai pareikalavo iškelti ieškinį valstybinei įmonei „Lietuvos dujų tiekimas“, į kurios sąskaitą atgulė „Gazprom“ pinigai, grąžinti Lietuvai už dujų permoką 2013–2014 metais.

Vartotojai skundėsi, kad kompensacijos už dujų permoką išmokamos per lėtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vartotojai skundėsi, kad kompensacijos už dujų permoką išmokamos per lėtai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P.Mereckas (kairėje) ir A.Iškauskas paaiškino, kodėl kelia ieškinį dujininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Mereckas (kairėje) ir A.Iškauskas paaiškino, kodėl kelia ieškinį dujininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Mereckas (kairėje) ir A.Iškauskas paaiškino, kodėl kelia ieškinį dujininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Mereckas (kairėje) ir A.Iškauskas paaiškino, kodėl kelia ieškinį dujininkams.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

Sep 30, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:08 PM

Ieškinį prieš valstybę rengiančios Lietuvos vartotojų asociacijos (LVA) prezidentas Paulius Mereckas spaudos konferencijos metu trečiadienį teigė, jog kompensacijos už permoką pinigai, apie 30 milijonų eurų, Vyriausybės sprendimu įšaldyti LDT sąskaitoje.

Sumokėjo tik mažą dalį

Iš tos sąskaitos už dujas permokėję vartotojai iki šiol atgavo du milijonus eurų. O šiauliečiai iš LDT sąskaitos negaus nė cento, jei nebus pakeista Vyriausybės nustatyta atlyginimo už permokas tvarka.

„Pagal galiojančią tvarką kompensacijos skiriamos tik tiems miestams, kurie ir dabar namams šildyti vartoja gamtines dujas. Šiauliai gamtinių dujų atsisakė, bet 2013 ir 2014 metais vartojo, taigi permokėjo. Bet kompensacija jiems neskiriama. Akibrokštas, kad ją priklauso išmokėti tiems miestams, kurie permokos metais gamtinių dujų nenaudojo, bet naudoja dabar. Tai Naujoji Akmenė, Kaišiadorys“, – kalbėjo P.Mereckas.

Būtent dėl tokio nelogiško, jų manymu, Vyriausybės sprendimo kreiptis į teismą nusprendė būtent šiauliečiai. Jiems negrąžinta nė cento iš didesnės kaip 1,1 milijono eurų permokos.

LVA prezidentas P.Mereckas sakė laukiantis pretenzijų LDT adresu ir iš kitų miestų.

„Pagal dabartinę kompensacijų išmokėjimo spartą matyti, kad dauguma miestiečių nesulauks atlyginimo už permokas iki gyvenimo pabaigos. Ne tik Šiaulių, bet ir Panevėžio šilumos vartotojai išstumiami iš kompensacijos gavėjų rato, nes Panevėžys taip pat prieš dvejus metus šildėsi dujomis, o dabar jau nebe. Tokia tvarka absurdiška, bet nematome būdo, kaip kitaip ją pakeisti, tik per teismą“, – tikino LVA vadovas.

Kritikavo keistą tvarką

Advokatų kontoros AAA LAW teisininkas Andrius Iškauskas paaiškino, jog ieškinys teismui galimai bus pateiktas šių metų lapkričio ar gruodžio mėnesį – iš Šiaulių šilumos tiekėjų laukiama tikslių duomenų, kiek šiauliečiai permokėjo už dujas 2013–2014 metais.

„Vyriausybė neneigia, kad yra skolinga, bet permokos mechanizmas vangiai ir absurdiškai veikia visoje Lietuvoje. Todėl jį būtina keisti. Čia tiktų toks palyginimas: tarkime, paskolinote kaimynui 100 eurų sutartam laikui. Kai ateina laikas grąžinti skolą, kaimynas jums sako: gerai, grąžinsiu skolą, bet tik tuo atveju, jei iš manęs pirksi obuolių“, – vaizdžiai aiškino advokatas.

Anot A.Iškausko, šiuo metu taikomos permokos grąžinimo tvarkos absurdiškumą atskleidžia Naujosios Akmenės pavyzdys. Nors šio miesto gyventojai už dujas nemokėjo, tačiau jiems grąžinta beveik 40 tūkst. eurų, iš tiesų priklausančių kitų, naudojusių per brangias dujas, miestų gyventojams.

 Priekaištai – ne tuo adresu?

„Lietuvos dujų tiekimo“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Čerkauskas stebėjosi, kad bylą iškelti ketinanti LVA kaltina valstybinę įmonę, kad ši laikosi Vyriausybės nustatytos tvarkos.

„Labai keista. Nejaugi LDT turėjo pažeisti įstatymus? Vyriausybė nustatė tokias nuolaidos taikymo taisykles , valstybinė įmonė juk privalo laikytis įstatymų“, spaudos konferencijos metu sakė jis.

Dėl tokios tvarkos kritikuotas premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą pabrėžė, jog kompensacija bus taikoma dujų vartotojams mokant už kitus metus, tokiu būdu sušvelninant galimą dujų kainų didėjimą.

Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė tvarkai, numatančiai, kad apie 23, 4 mln. eurų permoka nebuitiniams vartotojams, nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, turi būti grąžinama per dvejus metus. Jeigu per 2015-2016 metus vis pinigai nebūtų grąžinti, jie būtų perkelti į 2017 metų dujų kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.