Apie kovą su „Gazprom“ – prie šachmatų lentos

Lietuva ir Latvija siekia prekiauti dujomis, nors „Gazprom“ kliūtys kol kas iki šiol neįveiktos. Penktadienį Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis ir Latvijos ekonomikos ministrė Dana Reizniece-Ozola Rygoje pasirašė supratimo memorandumą dėl alternatyvių dujų tiekėjų paieškos bei bendros dujų rinkos sukūrimo.

Lietuvos energetikos ministras R.Masiulis ir Latvijos ekonomikos ministrė D.Reizniece-Ozola Rygoje kovą su „Gazprom“ aptarė ir prie šachmatų lentos.
Lietuvos energetikos ministras R.Masiulis ir Latvijos ekonomikos ministrė D.Reizniece-Ozola Rygoje kovą su „Gazprom“ aptarė ir prie šachmatų lentos.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 16, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 4:52 PM

Kaimyninių šalių ministrai rimtus pokalbius pratęsė ir prie šachmatų lentos. Tiesa, nepranešama, kas partiją laimėjo.

Bendrai dujų prekybai ketinama pasinaudoti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalu ir Inčukalnio požemine dujų saugykla Latvijoje. Tiesą, šią kol kas valdo „Latvijas Gaze“, kuri tebėra „Gazprom“ gniaužtuose. Rusų valdoma Latvijos bendrovė mojuoja seniai pasirašyta sutartimi, kuri neleidžia iki 2017 metų pradžios importuoti į Latviją dujas iš kaimyninių šalių.

Lietuva siekia Latvijai parduoti SGD terminalo dujas.

„Latvijas Gaze“ prieštarauja, kad lietuviai tiektų dujas Latvijai. Lietuvos ir Latvijos vyriausybės siekia įveikti šią kliūtį.

„Klaipėdos SGD terminalas ir Inčukalnio požeminė dujų saugykla yra labai svarbūs energetinio saugumo elementai Baltijos šalims. Neseniai atidarytas dujotiekis Klaipėda-Kiemėnai sudaro sąlygas tarpvalstybiniam dujų tiekimui.

Mes remiame Lietuvos ir Latvijos įmonių ketinimus bendradarbiauti tiekiant SGD per Klaipėdos terminalą bei siekiame sudaryti sąlygas rinkos dalyviams importuoti gamtines dujas iš trečiųjų šalių pačiomis palankiausiomis sąlygomis“, – sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Memorandumą pasirašiusios šalys pabrėžia, kad svarbu nustatyti aiškias, skaidrias ir nediskriminacines taisykles trečiųjų šalių prieigai prie Lietuvos ir Latvijos dujų infrastruktūros. Taip pat bus siekiama sukurti ilgalaikius mechanizmus padidinti gamtinių dujų tiekimo per Klaipėdos SGD terminalą konkurencingumą.

Regiono gamtinių dujų rinkos dalyviai bus skatinami bendrai ieškoti galimų gamtinių dujų tiekėjų, kad abi šalys gautų naudos iš masto ekonomijos.

„Vartotojams labai naudinga turėti pasirinkimą. Mes nusprendėme atverti dujų rinką, ir kainos sumažėjo. 2013 m. Lietuvos pramonė už dujas mokėjo apie 10 proc. daugiau, nei Latvijos. Dabar moka 15 proc. mažiau“, – Rygoje kalbėjo R. Masiulis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.