Teismas atmetė „Gazprom“ skundą

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė kaip nepagrįstą OAO „Gazprom“ skundą Lietuvos Respublikos konkurencijos tarybai (KT) dėl nutarimo, kuriuo bendrovei už Konkurencijos įstatymo nuostatų pažeidimus buvo skirta per 123 mln. litų (per 35 mln. EUR) bauda, panaikinimo.

Teismo sprendime pažymima, kad koncentracijos vykdymo sąlyga nustatė OAO „Gazprom“ aiškias pareigas – nesudaryti kliūčių Lietuvos vartotojams savo poreikiams įsigyti gamtinių dujų iš kitų tiekėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teismo sprendime pažymima, kad koncentracijos vykdymo sąlyga nustatė OAO „Gazprom“ aiškias pareigas – nesudaryti kliūčių Lietuvos vartotojams savo poreikiams įsigyti gamtinių dujų iš kitų tiekėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 4:56 AM

Pareiškėja OAO „Gazprom“ prašė teismo panaikinti kaip neteisėtą 2014-06-10 nutarimą, kuriuo Konkurencijos taryba pripažino, kad bendrovė savo veiksmais pažeidė Lietuvos Respublikos konkurencijos tarybos 2004-03-18 nutarimo nuostatas, ir buvo nubausta 123 096 700 Lt (35 651 268 EUR) bauda. Pasak pareiškėjos, Konkurencijos taryba netinkamai aiškino 2004 m. koncentracijos vykdymo sąlygą, be pagrindo pradėjo tyrimą ir skyrė baudą, be to, tyrimas nebuvo baigtas per įstatymo nustatytą terminą, buvo pažeistos procedūros, objektyviai neįvertintos visos aplinkybės.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Konkurencijos tarybos nutarimas yra teisėtas ir pagrįstas, priimtas pagal savo kompetenciją, įvertinus visas faktines aplinkybes, todėl pareiškėjos skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Teismo sprendime pažymima, kad koncentracijos vykdymo sąlyga nustatė OAO „Gazprom“ aiškias pareigas – nesudaryti kliūčių Lietuvos vartotojams savo poreikiams įsigyti gamtinių dujų iš kitų tiekėjų. Kaip patvirtino teisėjų kolegijos, nagrinėjusios šią bylą, pirmininkas ir pranešėjas Arūnas Kaminskas, pareiškėjos veiksmai (atsisakymas derėtis su „Lietuvos energija“) to neleido padaryti ir sudarė sąlygas išlaikyti savo, kaip vienintelės gamtinių dujų tiekėjos Lietuvos vartotojams, padėtį, todėl teismas sutinka su Konkurencijos tarybos nutarime padarytomis išvadomis dėl OAO „Gazprom“ padaryto pažeidimo pavojingumo ir pažeidimo trukmės nustatymo.

Teismas pabrėžia, kad tinkamas ir nuodugnus faktinių aplinkybių įvertinimas skiriant sankcijas už Lietuvos Respublikos konkurencijos įstatyme įtvirtintų reikalavimų nesilaikymą ūkio subjektams bei baudos dydžio parinkimas yra Konkurencijos tarybos diskrecija. Teisėjų kolegija sprendime konstatuoja, kad, skirdama baudą, Konkurencijos taryba atsižvelgė į padaryto pažeidimo pobūdį ir pavojingumą, pažeidimo trukmę, nenustatė atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių, todėl skirta sankcija atitinka Konkurencijos įstatyme nurodytus kriterijus.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai Europos Parlamento rinkimų rezultatams aptarti