OPEC susitikime bus svarstomos naftos išgavimo kvotos

Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC susitikime Vienoje svarstys, kiek ateinančiais metais išgauti naftos. Organizacijos sprendimai daro didelę įtaką naftos kainoms, todėl jei būtų nuspręsta mažinti gavybą, naftos kainos imtų kilti.

Turint omenyje, kad OPEC nepriklausanti Rusija taip pat sako neketinanti mažinti rekordinės gavybos ir eksporto, naftos kaina greičiausiai dar nukris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turint omenyje, kad OPEC nepriklausanti Rusija taip pat sako neketinanti mažinti rekordinės gavybos ir eksporto, naftos kaina greičiausiai dar nukris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRt RADIJAS, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Dec 4, 2015, 8:20 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:55 AM

Organizacijos lyderė Saudo Arabija vis labiau spaudžiama sutikti mažinti gavybą, kad naftos kainos vėl imtų kilti. Nes šiuo metu visos iš naftos gyvenančios šalys patiria didžiulių nuostolių dėl pigios žaliavos. Nors sklando gandai, kad Saudo Arabija gali sutikti mažinti kvotas, tačiau ekspertai tuo abejoja dėl šalies keliamų sąlygų. Reikalaujama, kad kartu su OPEC, gavybą mažintų ir organizacijai nepriklausančios šalys, tokios kaip Rusija ar Kazachstanas.

Nafta nuo praėjusių metų atpigo daugiau kaip perpus, nes pasaulyje susidarė žaliavos perteklius. Jungtinėse Valstijose prasidėjus skalūnų naftos revoliucijai, Saudo Arabija ir kitos OPEC narės nemažino gavybos. Manoma, kad taip Saudo Arabija siekė išstumti konkurentus iš rinkos, nes esant itin žemoms naftos kainoms, investuoti į naujų telkinių žvalgybą tampa nuostolinga.

Irano vyriausybės pareiškimai, kad ji po naujųjų pradės smarkiai didinti naftos gavybą ir eksportą paralyžiuoja penktadienį Vienoje susitinkančių OPEK narių pastangas kaip nors sumažinti kvotas ir taip bandyti pakelti smarkiai kritusias naftos kainas.

Atšaukus sankcijas Iranas planuoja iškart padidinti eksportą mažiausiai puse milijono barelių per dieną. Turint omenyje, kad OPEC nepriklausanti Rusija taip pat sako neketinanti mažinti rekordinės gavybos ir eksporto, naftos kaina greičiausiai dar nukris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.