Naujametės „dovanos“ rokiškėnams – ne tik brangstantis vanduo

Naujųjų metų proga rokiškėnus pasieks savivaldybei priklausančios bendrovės „Rokiškio vandenys“ dovanėlė. Gyventojams ne tik pabrangs geriamasis vanduo, bet ir dar teks kas mėnesį krapštyti beveik po du eurus už skaitiklio priežiūrą.

Rokiškyje nauji metai prasidės naujais geriamojo vandens mokesčiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rokiškyje nauji metai prasidės naujais geriamojo vandens mokesčiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė (www.panskliautas.lt)

Dec 8, 2015, 11:06 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:55 PM

Pranešė liūdną žinią

Rokiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje „Rokiškio vandenų“ direktorius Leonas Butėnas pranešė liūdną žinią gyventojams: nauji metai prasidės naujais geriamojo vandens mokesčiais. Geriamasis vanduo su nuotekomis butų gyventojams kainuos 1,81 euro už kubinį metrą (25 centais daugiau nei dabar), individualių namų – 1,66 euro.

Maža to, bendrovės vadovas pranešė, kad kas mėnesį daugiabučių gyventojai turės mokėti 1,79 euro už skaitiklių priežiūrą, nuosavų namų gyventojai – 1,36 euro. Anksčiau tokio mokesčio net nebuvo.

Panevėžyje už skaitiklių priežiūrą butų gyventojai moka beveik perpus mažiau – vieną eurą per mėnesį. Privačių namų gyventojai moka 0,87 euro.

„Rokiškio vandenų“ paslaugomis naudojasi 6,6 tūkst. vartotojų, tad per metus už skaitiklių priežiūrą jie sumokės bendrovei maždaug 250 tūkst. eurų.

Esą tik taip bendrovės veikla nebebus nuostolinga.

Pasakė tiesą

„Sprendimas nepopuliarus, bet man gėda už buvusias tarybas. Net 11 metų niekas nesugebėjo peržiūrėti vandens kainų. Jūs tiek laiko nedrįsote pasakyti tiesos, tad baikime šią melavimo politiką, kad jūs tarsi už žmogų. Tai gal skandinkime įmonę, ją kas nupirks ir tuomet mokėsime dvigubai“, – gąsdino rajono galva socialdemokratas Antanas Vagonis.

„Nesuprantu nieko. Juk apskaitos prietaisai nuosavybės teise priklauso ne gyventojams, o pačiai įmonei, tai jūs savo prietaisus ir prižiūrėkite. Kodėl gyventojas turi mokėti už tai?“ – domėjosi koalicijos „Už laisvę augti“ narys Vytautas Masiulis.

L.Butėnas patvirtino, kad skaitikliai priklauso įmonei, bet tokią mokėjimo tvarką nustatė Kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Penkerius metus mokės už orą

Liberalas Virginijus Gaučys aiškino, kad siūlomas skaitiklių mokestis niekaip netelpa į proto ribas. Pasak jo, reikėtų iš gyventojų prašyti protingo mokesčio, o ne tiek, kiek bendrovei trūksta.

V.Masiulis skaičiavo, kad tiesiogines išlaidas už skaitiklius bendrovė patirs tik kas šešerius metus, kai vykdys skaitiklių patikrą.

„Tad tais metais šią skaitiklių priežiūros kainą sunkiai, bet galima pateisinti, o penkerius metus mes mokėsime už orą“, – konstatavo nepartinis tarybos narys.

Galop meras paaiškino, kad nesvarbu, kaip politikai nuspręs, čia tėra tik jų supažindinimas su kainomis ir situacijos išsiaiškinimas, nes viskas jau patvirtinta Kainų ir energetikos kontrolės komisijos.

Už tokį mokesčių didinimą balsavo valdančioji dauguma – 12 tarybos narių, 10 balsavo prieš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.