Premjeras: Estija nesako „ne“ VAE projektui

Estija neatsisako dalyvauti

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad Estija visada teigė, jog projektas turi būti ekonomiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad Estija visada teigė, jog projektas turi būti ekonomiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 1:59 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:18 PM

Tai pirmadienį po Baltijos šalių premjerų susitikimo pareiškė Lietuvos ir Estijos premjerai, paklausti, ar tiesa, kad Estija dar 2012 metais iš esmės atsisakė dalyvauti branduolinės jėgainės projekte.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad Estija visada teigė, jog projektas turi būti ekonomiškas.

„Negaliu sutikti su tokiomis mintimis, kad Estija yra pasitraukusi, Estija visą laiką yra pabrėžusi, kada aš tapau ministru pirmininku, kad turi būti atlikti ekonominiai paskaičiavimai, turi atsispindėti elektros energijos gamybos kaštai ir į tuos klausimus, kuriuos suformavo tiek ir Estija, tiek ir Latvija, mes esam paruošę atsakymus ir dabar energetikos ministrų lygyje toliau atlieka darbus ir tęsia pokalbius“, – spaudos konferencijoje Vilniuje tikino A.Butkevičius.

Estijos premjeras T.Roivas sakė, jog visi projektai turi būti kruopščiai peržiūrėti.

„Aš visiškai pritariu tam, ką pasakė premjeras A.Butkevičius. (...) Abi jungtys ir taip pat pajėgumai yra labai svarbūs energetiniam saugumui. Diskusijos dėl projektų turi tęstis. Aš visiškai pritariu efektyvumui, ar tai yra ekonomiškai perspektyvu, tokie klausimai visada turi būti kruopščiai peržiūrėti“, – sakė T.Rivas.

Jis tikino, jog būtina išsiaiškinti, ar investicijos yra pagrįstos.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusią savaitę teigė, jog Estija dar 2012 metais atsisakė dalyvauti projekte. Pasak jo, Estijos valstybės valdomai energetikos įmonei „Eesti energia“ atominė elektrinė keltų rimtą konkurenciją, todėl ji nuolat ignoruodavo derybas su Japonijos „Hitachi“.

Lietuva 2011 metų vasarą parinko „Hitachi“ strategine investuotoja į atominę elektrinę, bet po metų patariamajame referendume projektas nesulaukė paramos. Iš karto po to atėjusi dabartinė Vyriausybė kelis kartus skelbė naujus terminus, kada bus priimti sprendimai dėl VAE, tačiau iš esmės projektas yra žlugęs – pastaruosius vienerius metus apie jį beveik iš viso nekalbama.

Žiniasklaidoje skelbta, kad Energetikos ministerija pradėjo skaičiuoti, ar Lietuva VAE galėtų įgyvendinti vien su „Hitachi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.