Ar naftos kainos svyravimai – natūralūs?

Naftos kainos, jų svyravimai nėra nulemti visiškai natūralių rinkos dėsnių: didelę įtaką tam turi OPEC (naftą eksportuojančių šalių organizacija – LRT.lt) kartelio žaidėjų susitarimai. Taip LRT.lt sako DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.

naftos kainos kurį laiką išliks žemos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
naftos kainos kurį laiką išliks žemos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Dec 21, 2015, 8:52 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:58 AM

Į LRT.lt kreipėsi skaitytojas Paulius, norėjęs sužinoti, ar naftos kainų šuoliai yra nulemti natūralių priežasčių, ar prekybininkų nafta susitarimų, manipuliacijų.

„Pastaruoju metu naftos kaina labai nukrito, tačiau ilgą laiką ji buvo aukštumose. Ar tas didelis svyravimų diapazonas bei kiti reiškiniai, susiję su naftos kaina, yra natūralūs, ar kas nors ja manipuliuoja, kaip patogiau?“ – laiške rašo skaitytojas.

Ekonomistės I. Genytės-Pikčienės teigimu, naftos rinka nėra labai efektyvi, nes joje nėra daugybės mažų „žaidėjų“, vyrauja OPEC kartelis.

„Kai egzistuoja kartelis, rinka yra valdoma susitarimų. Iš dalies šis kartelis ir yra kaltas, kad naftos kaina reikšmingai nukrito: tai buvo OPEC reakcija į JAV skalūnų dujų revoliuciją.

Siekdamas išlaikyti savo rinkos dalį, kartelis didino naftos gavybą, pasiūlą rinkoje. Natūralu, kad, kai pasiūla rinkoje labai išauga, o paklausa nespėja jos „absorbuoti“, naftos kaina labai sumažėja. Kaina atspindi pasiūlos – paklausos pusiausvyrą, kuri šioje rinkoje klostosi ne visai natūraliai, o dėl stambių rinkos žaidėjų įtakos“, – aiškina pašnekovė.

Kainos kurį laiką išliks žemos

Pasak pašnekovės, reikšmingo kainos padidėjimo vidutiniuoju laikotarpiu nesitikima. Viena to priežasčių – silpnesnė pasaulinė, o ypač – besivystančių šalių, ekonomikos raida, lemianti mažesnę energetinių žaliavų paklausą.

„Taip pat manoma, kad bent ateinančiais metais nebus mažinama naftos gavyba, bus išlaikoma didelė pasiūla. OPEC nori išlaikyti savo rinkos dalį, išstumti rinkos žaidėjus, kurių sąnaudos – didesnės (skalūnų naftos išgavėjai JAV, Norvegijos naftos gavėjai, kur nafta išgaunama brangiau).

OPEC taip elgiasi, nes žema naftos kaina nesuteikia akstino ieškoti alternatyvų iškastiniam kurui. Rinkos balanso galima tikėtis 2017-aisiais“, – kalba I. Genytė-Pikčienė.

Svarbų vaidmenį, anot pašnekovės, atlieka ir Rusija, kuri pastaruoju metu pasaulinei rinkai tiekia labai didelius naftos kiekius. „Nukritus naftos kainai, gauti pakankamai pajamų Rusija gali tik išlaikydama dideles naftos gavybos ir pardavimo apimtis. Tų pajamų Rusijai reikia kaip niekada, nes jos ekonomika susiduria su dideliais sunkumais, jai gresia antri recesijos metai, o naftos ir dujų eksportas sudaro reikšmingą Rusijos pajamų dalį“, – pažymi ekonomistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.