Atpirkimo ožys: nafta pinga, bet kalta „Pepsi-Cola“

Venesueloje vyriausybės inspektoriai penktadienį sulaikė keletą „Pepsi-Cola“ gamyklos darbuotojų už tai, kad jie kuriam laikui nutraukė darbą, praneša britų „The Guardian“. Vėliau kompanijai „Empresas Polar“, kuriai priklauso ši gamykla Mirandos valstijos Kaukagvos mieste, pavyko pasiekti, kad suimti žmonės būtų paleisti.

„Pepsi-Cola“ gamyba buvo sustabdyta dėl žaliavų stygiaus, tačiau Venesuelos prezidentas Nicolás Maduro apkaltino gamyklą valdančią kompaniją sąmoningu gamybos lėtinimu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Pepsi-Cola“ gamyba buvo sustabdyta dėl žaliavų stygiaus, tačiau Venesuelos prezidentas Nicolás Maduro apkaltino gamyklą valdančią kompaniją sąmoningu gamybos lėtinimu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-21 14:05, atnaujinta 2017-09-28 03:20

Kaip paaiškino kompanijos atstovas, gamyba buvo sustabdyta dėl žaliavų stygiaus, tačiau Venesuelos prezidentas Nicolás Maduro apkaltino gamyklą valdančią kompaniją sąmoningu gamybos lėtinimu arba prekių užlaikymu siekiant padidinti paklausą.

Po tokių prezidento pasisakymų Venesuelos darbo ministerijos inspektoriai, lydimi policininkų, atėjo į gamyklą ir sulaikė keletą darbuotojų (vadovą, du personalo skyriaus darbuotojus ir gamyklos juristą), įsakydami atnaujinti gamybą.

Kompanija „Empresas Polar“ leidiniui paaiškino, kad gamybos linijos buvo sustabdytos dėl trukdžių, kurių atsirado pradėjus veikti valiutos kontrolės sistemai, tad kompanija negalėjo laiku atsivežti iš užsienio reikalingų žaliavų. Tačiau N.Maduro yra tikras, kad prekių trūkumas šalyje – „ekonominio karo“, kurį kariauja šalies opozicinės jėgos ir privačios kompanijos, pasekmės.

Prezidento kritikai sako, kad dėl vykdomos valiutos kontrolės kompanijos nebegali įsigyti importinių įrenginių atsarginių dalių ir žaliavų, o dėl kainų reguliavimo svarbiausių masinio vartojimo prekių gamyba tapo nuostolinga.

Žlungantis šalies valdymo modelis, kurį sukūrė buvęs prezidentas socialistas Hugo Chavezas, taip pat labai nukentėjo 2014 metais smarkiai nukritus naftos kainoms, kadangi naftos eksportas yra pagrindinis ir beveik vienintelis šalies pajamų šaltinis.

Primename, kad neseniai vykusiuose rinkimuose Venesuelos valdančioji jungtinė socialistų partija pirmą kartą per 16 metų pralaimėjo opozicijai, daugiausia dėl prasidėjusios ekonominės krizės ir dėl to kilusio žmonių nepasitenkinimo. Šalyje užfiksuota rekordinė infliacija, parduotuvėse neretai trūksta pagrindinių maisto produktų – ryžių, kukurūzų miltų, pieno, aliejaus ir kavos.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.