„Vilniaus energijai“ – 0,6 milijono eurų bauda

Kainų prievaizdai „Vilniaus energijai“ skyrė 600 tūkstančių eurų baudą. Tačiau bendrovė ketina dėl to kreiptis į teismą.

„Vilniaus energija“ nubausta už tai, kad nespėjo pateikti ataskaitas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Vilniaus energija“ nubausta už tai, kad nespėjo pateikti ataskaitas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:07 AM

Bendrovė nubausta, nes nespėjo pateikti milžiniško kiekio prašomų ataskaitų. Tačiau „Vilniaus energija“ skundžiasi, kad dalis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos užduočių – neįgyvendinamos.

„Pateikėme tiek išimtinai iš „Vilniaus energijos“ pareikalautos informacijos, kiek dirbdami visu pajėgumu spėjome surinkti. Deja, tačiau komisijos pageidaujamu greičiu įgyvendinti visas užduotis, kurių apimtys yra milžiniškos, tiesiog neįmanoma, nesame antžmogiai. Bendrovė nubausta reikalaujant neįgyvendinamų dalykų“, – teigė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Bendrovė sako spėjusi užpildyti 2 iš 3 komisijos pageidautų, jos tik šių metų spalį išimtinai „Vilniaus energijai“ sukurtų ir tik iš „Vilniaus energijos“, bet ne iš kitų šilumos tiekėjų, pareikalautų pateikti lentelių.

Jose esą yra milžiniškas kiekis informacijos, apimančios trejų metų veiklą.

:“Tuometiniai teisės aktai šilumos tiekimo įmonėms nei rengti, nei teikti tokios informacijos ar lentelių už praėjusius metus nenumatė. Dabartiniuose teisės aktuose nurodytas terminas tokio kiekio informacijos už prašomą trejų metų laikotarpį parengimui sudaro 12 mėnesių“, – skelbiama „Vilniaus energijos“ pranešime.

Audituotus 2014 metų duomenis „Vilniaus energijos“ buvo prašoma pateikti pagal naujai VKEKK patvirtintus standartus. Komisija juos nustatė dar 2013 m. vasarį, tačiau galutinius išaiškinimus, kaip naujuosius standartus taikyti praktikoje, pateikė tik šių metų gegužės mėnesį – daugiau kaip po dvejų metų.

Numatytam 2015 m. gegužės 1 dienos terminui ataskaitų už 2014 metus pagal naujus VKEKK standartus negalėjo pateikti praktiškai nei vienas Lietuvos šilumos tiekėjas. „Bausti šilumos tiekėjus už tai, kad pati komisija būtinoms instrukcijoms paruošti užtruko daugiau kaip dvejus metus, nėra sąžininga“, – sakė L. Samuolis. Anot jo, dalį VKEKK pageidaujamų dokumentų ir paaiškinimų bendrovė jau yra pateikusi anksčiau, todėl galima daryti išvadą, kad į pateiktą medžiagą komisija neįsigilina. Iš „Vilniaus energijos“ reikalauta duomenų, kuo bendrovės sąnaudų atskyrimo apskaitoje bendrosios sąnaudos skiriasi nuo administracinių. Tokia informacija jau buvo pateikta komisijai 2015 m. rugsėjo 10 dieną, pakartotinai – spalio 8 dieną, ir dar kartą pakartotinai – spalio 28 dieną. Tik po trečiojo pateikimo komisija pripažino, kad „Vilniaus energijos“ pateiktus duomenis ji turėjo dar rugsėjo pradžioje.

Tarp komisijos pageidautų dokumentų yra ir tokių, kurių rengimo ar turėjimo „Vilniaus energijai“ ar bet kokiam kitam šilumos tiekėjui nenumato įstatymai, todėl bendrovė jų tiesiog neturi. VKEKK prašo pateikti dokumentus su skaičiavimais, kurių pagrindu „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais sudarė gamtinių dujų sutartis su AB „Lietuvos dujos“.

„Deja, tačiau įstatymuose nenurodytų turėti ir todėl neegzistuojančių dokumentų pateikti neįmanoma. Esame ne kartą pateikę išsamius paaiškinimus, kaip skaičiavimai galėtų būti atliekami, jei juos numatytų teisės aktai“, – sakė L. Samuolis.

Jo teigimu, bendrovė yra neįgyvendinusi dar vieno keisto komisijos reikalavimo, pakartotinai atsiųsto 2015 m. rugsėjo 9 dieną, kuriuo VKEKK reikalauja pateikti visas pirmines „Vilniaus energijos“ dokumentų kopijas už 2012-2014 metus.

Pirminiams dokumentams priskiriamos visos bendrovės sąskaitos, išsiųstos klientams. Vien šių sąskaitų spausdinimas ant beveik 30 mln. lapų, sudarančių apie 150 tonų popieriaus, kainuotų apie 1 mln. eurų. Vienam žmogui perskaityti šią medžiagą darbo valandomis, jei 1 puslapio peržiūrai būtų skiriama 30 sekundžių laiko, užtruktų daugiau kaip 90 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.