Lupikavimo rekordas: dujų kaina Druskininkuose – kosminė

Druskininkų gyventojai visada su pavydu stebėdavo, kaip kitiems Lietuvos gyventojams pinga šildymas arba kaip siekiama atsikratyti „Gazprom“ gniaužtų. Kurorte dujų kaina visada buvo kone didžiausia. Tačiau tokių kainų kaip šįmet druskininkiečiai dar nematė.

Vamzdyną valdantys privatūs verslininkai pateikė sąskaitą, kuri šokiravo tiek Druskininkų valdžią, tiek šilumos gamintojus, tiek Energetikos ministeriją.<br>V.Balkūno nuotr.
Vamzdyną valdantys privatūs verslininkai pateikė sąskaitą, kuri šokiravo tiek Druskininkų valdžią, tiek šilumos gamintojus, tiek Energetikos ministeriją.<br>V.Balkūno nuotr.
Druskininkuose dujų kaina pasiekė savotišką rekordą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Druskininkuose dujų kaina pasiekė savotišką rekordą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Jokūbatis

Dec 22, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:45 AM

Šiame mieste dujų kaina jau siekia 115 eurų už megavatvalandę, kai likusioje Lietuvoje kaina svyruoja apie 20 eurų. Todėl druskininkiečiams šiluma gali brangti tris kartus, kai kituose miestuose kaina išlieka stabili.

Dujų tiekėjai sako, kad dujų suvartojimas labai smarkiai sumažėjo. Todėl smarkiai pabrango ir jo transportavimas.

Vamzdyną valdantys privatūs verslininkai pateikė sąskaitą, kuri šokiravo tiek Druskininkų valdžią, tiek šilumos gamintojus, tiek Energetikos ministeriją.

„Dujų kaina Druskininkams yra penkis kartus didesnė nei Lietuvoje. Pabrangimas yra neįtikėtinas“, – skėsčiojo rankomis Energetikos ministras Rokas Masiulis.

Druskininkams šilumą gamina „Litesko“ valdoma įmonė „Druskininkų dujos“. Tačiau ir šios atstovai nežino, ką daryti. „Taip išeina, kad šilumos kaina šiame mieste yra didžiausia pasaulyje. Kaina yra neadekvati“, – neslėpė „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Situacija populiariame kurorte panaši kasmet. Nors perkamų dujų kaina yra įprasta, tačiau jų transportavimas vamzdynais – neįtikėtinai brangus. Todėl smarkiai padidėja galutinė kaina.

Taip yra todėl, kad dujos atiteka iš Baltarusijos. Vamzdyną toje šalyje valdo privati bendrovė, Lietuvos taritorijoje besidriekiantį vamzdyną nuo sienos iki Druskininkų – irgi privati bendrovė.

Tad dujų savininkai nurodo tokią kainą, kokia jiems patinka.

„Tai parodo, kas gali būti, kai nėra konkurencijos. Kainos didėja būtent dėl transportavimo, o ne dėl pačių dujų“, – pastebėjo R.Masiulis.

Sunerimusi Druskininkų valdžia jau kreipėsi į Energetikos ministeriją su prašymu kuo nors padėti. Antradienį dėl to R.Masiulis susitinka su vietos valdžios atstovais.

Pasak ministro, yra keli būdai spręsti šią situaciją. Vienas iš būdų – gyventojų namuose įrengti elektros plyteles. Kitas būdas – į Druskininkųs gabenti SGD dujas iš Klaipėdos terminalo, tačiau tam reikia statyti išdujinimo įrenginį. Jei startas tam būtų duotas šiandien, visas procesas užtruktų devynis mėnesius.

Baiminamasi, kad labiausiai nukentės tiek gyventojai, kurie maisto gamybai vartoja dujas. Būtent jiems labiausiai kils kaina.

Šildymo kainą tai paveiks mažiau, nes Druskininkuose deginamas ir biokuras.

Dujas Druskininkas tiekia bendrovė „Haupas“. Bendrovės direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas lrytas.lt sakė, kad kai kurortas vartojo daugiau dujų, kaina buvo mažesnė. Tačiau kai buvo įrengti biokuro katilai, suvartojimas krito.

„Suvartojimas sumažėjo 20 kartų. O dujų transportuotojų noras išlaikyti tas pačias pajamas išliko. Todėl ir yra tokia kosminė kaina“, – teigė D.Motiejūnas.

Tačiu dujų transportavimo kainą nustato bendrovė „Helios Gaz“ (viena iš „Intergas“ akcininkių).

Jos vadovas yra verslininkas Valerijus Stankevičius.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija Druskininkus yra pavadinusi energetine sala.

„Druskininkų miesto gamtinių dujų sistema yra visiškai autonominė – nesujungta su kitais Lietuvos teritorijoje esančiais dujotiekiais. O dėl sudėtingos dujų tiekimo schemos šio miesto vartotojams gamtinių dujų kaina yra didesnė nei kitiems Lietuvos vartotojams“, – skelbė Komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.