Apie ką su Kauno valdžia nori pasikalbėti Kinijos verslininkai?

Naują kogeneracinę elektrinę Kaune statyti sumanę investuotojai iš Kinijos išgirdo prastų naujienų. Kauno meras pareiškė, kad projektas bus atmestas, jeigu kinai sumanys įrengti anglimi kūrenamą jėgainę. Verslininkai norėtų pasikalbėti su miesto valdžia.

KTE ateitis vėl pakibo ore, nes atsirado kliūčių investuotojams iš Kinijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
KTE ateitis vėl pakibo ore, nes atsirado kliūčių investuotojams iš Kinijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Dec 26, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:56 AM

Kinijos energetikos milžinas „Beijing Energy Investment Holding“ projekto ketina imtis kartu su Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) vadovais. Kinai taip pat norėtų gauti jos valdymo teisę.

Abi šalys jau pasirašė pirminį susitarimą, viliasi maždaug po metų pradėti statybas ir ketina investuoti iki 400 mln. eurų. 2020 metais jėgainė jau turėtų tiekti elektros energiją bei šilumą.

Tačiau projektui iškilo rimta grėsmė, mat Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tvirtino įžvelgiantis vieną rimtą kliūtį.

Nenori girdėti apie anglis

„Mes pritariame investicijoms Kaune, tačiau jos turi būti ne tik protingos, bet ir nežalingos. Apie jokią anglimis kūrenamą elektrinę Kaune negali būti nė kalbos. Mes to tikrai neleisime“, – pareiškė V.Matijošaitis.

Anksčiau „Beijing Energy Investment Holding“ atstovai patvirtino, kad svarstomos trys galimos kuro rūšys – biokuras, dujos ir anglis.

Pirminiais skaičiavimais, naujoji jėgainė Kaune turėtų 0,3 teravatvalandės šilumos ir 2,23 teravatvalandės elektros galios.

V.Matijošaitis priminė, kad pastaraisiais metais savivaldybė investicijas nukreipė į nuosavus šilumos gamybos šaltinius, todėl šilumos kainą pavyko sumažinti iki 4,94 euro ct/Kwh (be PVM). Centralizuotai tiekiama šiluma šį gruodį mieste kainuoja net 22,5 proc. pigiau nei 2014 metų gruodį.

Bandys paaiškinti, kaip dirbs

„Kauno mero išsakyta pozicija labai svarbi ir ji turi būti tinkamai įvertinta“, – pareiškė KTE atstovas Arūnas Armalis.

Vis dėlto jį šiek tiek nustebino toks pranešimas net neprasidėjus rimtoms diskusijoms apie kinų siūlomas technologijas ir galimas kuro rūšis. A.Armalio nuomone, žmonėms gali susidaryti klaidinga nuomonė apie anglies naudojimą šiais laikais ir šios kuro rūšies poveikį aplinkai.

„Beijing Energy Investment Holding“ atstovai norėtų apie tai pasikalbėti su miesto valdžia ir pateikti pasiūlymus. A.Armalis priminė, kad kinai žadėjo imtis projekto tik gavę visišką šalies ir miesto valdžios pritarimą.

Ko jie ketina imtis artimiausiu metu?

„Aptarsime su investuotojais situaciją ir tuomet nuspręsime, kaip elgtis“, – kalbėjo A.Armalis. Pasak jo, sprendimo kontūrai turėtų išryškėti per porą artimiausių mėnesių.

Atskleidė daugiau detalių

„Beijing Energy Investment Holding“ atstovai kartą jau buvo susitikę su Kauno meru V.Matijošaičiu ir atskleidė šio projekto detalių. Susitikimo metu jie prašė tik vieno dalyko – palaikymo.

KTE dabar priklauso su verslininku Rimandu Stoniu susijusiai bendrovei, kuri elektrinę įsigijo iš Rusijos dujų milžino „Gazprom“.

R.Stonys sutinka su kinų išdėstytomis sąlygomis ir neatmeta galimybės ateityje išvis pasitraukti iš šio verslo.

„Beijing Energy Investment Holding“ tiekia pusę Kinijos sostinėje Pekine sunaudojamos elektros energijos ir 40–50 proc. šiam didmiesčiui reikalingos šilumos. Įmonė taip pat dirba Australijoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, o dabar atsisuko į Europą – norėtų investuoti Turkijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Kaimyninėje šalyje rengiamas labai panašus projektas.

Kinijos atstovai tvirtino, kad jiems labai didelį įspūdį paliko Kauno strateginė padėtis ir KTE noras rasti strateginį partnerį.

„Investuotojai žvelgia toli į ateitį ir nori imtis ilgalaikių projektų“, – kalbėjo KTE atstovas A.Armalis. Pasak jo, kinai nusiteikę gaminti labai konkurencingos kainos elektros energiją bei šilumą, kuri būtų bene pigiausia šalyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.