Vilniaus elektrinė baigė savo darbą

Paskutinę 2015-ųjų dieną užges Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė

Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė – didžiausia kogeneracinė elektrinė Lietuvoje
Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė – didžiausia kogeneracinė elektrinė Lietuvoje
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2015, 3:24 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:24 AM

Gruodžio 31 dieną visam laikui stabdoma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė – didžiausia kogeneracinė elektrinė Lietuvoje, kartu gaminanti elektros energiją ir šilumą. 603 MW instaliuotos šilumos galios ir 360 MW elektros galios jėgainė veikė nuo 1983 metų.

Vilniaus energija“ skelbia, kad elektrinės užgesimas nesukels šilumos tiekimo sutrikimų Naujųjų metų naktį. Sumažintos šilumos gamybos apimtys bus kompensuotos padidėjusia šilumos gamyba Vilniaus antrojoje termofikacinėje elektrinėje (TE-2).

Ši elektrinė kartu su nepriklausomais šilumos gamintojais ir bus pagrindinis Vilniaus šilumos gamybos šaltinis 2016 metais. Paspaudus didesniam šalčiui, darbą pradės ir rajoninė katilinė Nr. 8, esanti Ateities gatvėje.

Dėl elektrinės likimo turės apsispręsti Vilniaus miesto savivaldybė ir jos įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“.

„Vilniaus energija“ skelbia, kad elektrinės veikla tapo neįmanoma Vyriausybei nutarus nuo 2016 metų sausio 1 dienos panaikinti VIAP kvotas kogeneracinėms elektrinėms.

Energetikos ministerija, reaguodama į bendrovės „Vilniaus energija“ paskelbtą informaciją apie planuojamą uždaryti Vilniaus Trečiąja termofikacinę elektrinę (TE-3), primena, kad nebus toleruojami jokie nepagrįsti bandymai išpūsti šilumos kainą prisidengiant TE-3 uždarymu.

„Sostinės šilumos ūkyje buvo ne kartą susiklosčiusi situacija, kai šilumos tiekėjas savo ir susijusių įmonių interesus vertino labiau nei šilumos vartotojų. Panaši situacija buvo ir su TE-3 skiriama elektros gamybos kvota, už kurią sumokėdavo visi šalies elektros vartotojai, o didžioji pelno dalis atitekdavo „Vilniaus energijai“, – skelbiama pranešime.

„Parama elektros energijos gamybai užtikrindavo pelną elektrinės valdytojams, tačiau nedavė proporcingos naudos šilumos vartotojams, nes neužtikrino apčiuopiamai mažesnių šilumos kainų. Todėl ir dabar kvotų panaikinimas neturi daryti įtakos šilumos kainai. Mes atidžiai seksime, ar „Vilniaus energija“ nebandys pasinaudoti susidariusia situacija ir nepadidins kitų kaštų, susiedama juos su savo sprendimu uždaryti TE-3. Situaciją atidžiai stebi ir Vilniaus miesto savivaldybė“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Nuo 2016 metų, pradėjus veikti jungtims su Švedija ir Lenkija, nebelieka elektros gamybos kvotų termofikacinėse elektrinėse. Kvotos buvo remiamos iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžeto, kurį sumoka visi elektros vartotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.