Lietuvai prireikė elektros – užkūrė Elektrėnus

Elektros trūkumas ir smarkiai padidėjusios kainos pirmadienį leido įjungti Elektrėnų elektrinę. Pirmadienio rytą įjungtas „Lietuvos energijos gamyba“ valdomas kombinuoto ciklo blokas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 3:09 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:26 AM

Biržos „Nord Pool Spot“ Lietuvos kainų zonoje šiomis dienomis susiformavo aukštos elektros energijos kainos. Todėl gaminti energiją Elektrėnuose apsimoka net ir deginant dujas.

Elektros gamyba ten nėra remiama jokiomis subsidijomis.

Elektros trūkumas ir kainų šuolis Baltijos regione atsirado dėl to, kad sausio 8 d., pavakare atsijungė Rygoje veikiančios antrosios termofikacinės elektrinės blokai.

Pirmadienį vidutinė elektros energijos kaina biržoje siekė 87,43 eurų už megavatvalandę. Maksimali elektros energijos kaina kai kuriomis šios dienos popietės valandomis šoktelėjo net iki 200 eurų.

Elektros energijos kaina išlieka aukšta dėl sumažėjusių Latvijos vandens resursų. Dėl šalčių šiuo metu smarkiai sumažėjęs ir Nemuno debetas, tad Kauno A. Brazausko hidroelektrinė veikia minimaliu pajėgumu, o Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė negali būti maksimaliai išnaudojama dėl kritusio Kauno marių lygio.

Taip pat šiomis dienomis smarkiai sumažėjo ir elektros energijos importo iš Baltarusijos bei Lenkijos apimtys. Tokia situacija dujas elektros energijos gamybai naudojančiam kombinuoto ciklo blokui rinkoje leidžia veikti konkurencingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.