Istorinė diena: JAV dujos gali pasiekti Lietuvą

Antradienis pasaulio energetikos istorijai – svarbi diena. Jungtinės Amerikos Valstijos išsiųs pirmąjį suskystintų gamtinių dujų krovinį, greičiausiai į Europą. JAV skelbiama, kad Lietuva yra tarp trijų šalių, į kurias bus išplukdytos amerikietiškos dujos.

Šiuo laivu amerikietiškos dujos bus plukdomos į Europą.<br>„MarinneTraffic“ nuotr.
Šiuo laivu amerikietiškos dujos bus plukdomos į Europą.<br>„MarinneTraffic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 2:06 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:14 AM

Tačiau „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas sako, kad vis tik Lietuva nebus viena pirmųjų suskystintas gamtines dujas iš JAV įsigijusių valstybių.

Energetikos holdingo „Lietuvos energija“ vadovas Dalius Misiūnas patvirtino, kad dujų prekybos bendrovė „Litgas“ kol kas nepirks amerikietiškų SGD.

„Pas mus neplaukia, nes šios dujos netenkina Lietuvos kokybės reikalavimų. Ateityje, jeigu tenkins, kalbėsimės“, – BNS sakė D.Misiūnas. 

Išplauks iš Luizianos

JAV sausio 12-ąją oficialiai tampa dujų eksportuotoja, kas iki šiol buvo draudžiama įstatymu.

„290 metrų tanklaivis „Energy Atlantic“, lėtai plaukiantis per Meksikos įlanką, sukurs naują istoriją“, – rašo „Financial Times“. Pirmasis dujų krovinys jau antradienį paliks Luizianos valstijos krantus.

„Dujų gabenimas yra įsimintinas įvykis energetikos rinkai, žymintis JAV, kaip dujų tiekėjos, pradžią“, – pažymi įtakingas dienraštis. 

Skelbiama, kad JAV dar šiais metais gali tapti trečiuoju pasalyje SGD eksportuoju, po Kataro ir Australijos. Amerikietiškų dujų antplūdis gali dar labiau numušti kainas Europoje. 

SGD pirmąjį krovinį gabens JAV kompanija „Cheniere Energy“. Tai pirmas kartas, kai JAV eksportuoja suskystintas gamtines dujas į Europą. Tiesa, tam dabar nėra palankus metas, nes pasaulinės dujų kainos kritusios, įskaitant ir SGD. Jau anksčiau skelbta, kad pirmomis sausio dienomis iš JAV išjudėjo ir pirmasis tanklaivis su nafta.

Supurtys ir rinką, ir kainas

Tačiau neabejojama, kad amerikiečių žingsnis supurtys dujų rinką. Jei dujos pasieks Europą, „Gazprom“ tai sukels papildomą galvos skausmą.

Pirmieji kroviniai buvo parduoti dar praėjusių metų lapkritį, skelbia agentūra platts.com, tačiau nei kainos, nei sąlygos neskelbiamos.

„Galimos kryptys yra Brazilija, Lietuva ir Diunkerkas (Prancūzija)“, – skelbia portalas platts.com.

Dujos bus iškraunamos SGD terminaluose. Lietuva tokį terminalą turi Klaipėdoje. „Cheniere Energy“ kol kas oficialiai neskelbia, kur bus gabenamos dujos.

„JAV tapimas dujų eksportuotoja naudingas visai rinkai. Kiekvienas nuo JAV krantų išplaukęs tanklaivis didina SGD pasiūlą. Tai sudaro sąlygas mažėti ir dujų kainai pasaulyje, taigi ir Lietuvoje“, – lrytas.lt antradienį teigė Energetikos ministras Rokas Masiulis.

Tačiau mūsų šalies pareigūnai oficialiai neskelbia, ar amerikieškos dujos gali pasiekti Klaipėdą. Tiesa, derybos su „Cheniere Energy“ vyko.  

Būtų gražu tapti pirmiems

Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas mano, kad tai labiau simbolinis įvykis. „Tai labiau simbolinis veiksmas. Žinoma, simboliškai gražu būti pirmiems. Kalbant apie kainas – krovinys, t.y. dujos keliaus ten, kur mokama didžiausia kaina“, – pažymėjo ekspertas.  

Pasak jo, šiuo metu yra ryškus skirtumas tarp JAV ir Europos, Azijos, Japonijos rinkų, todėl didžiausias dujų srautas ir konkurencija, tikėtina, bus Japonijoje.

„Augant SGD pasiūlai, augs konkurencija dėl dujų pirkėjų, o tai galės spausti kainas žemyn. Be abejo, reikia turėti omenyje, kad tiekimo sąnaudos vamzdžiais yra mažesnės, todėl šie tiekėjai visada gali labiau nuleisti kainas nei SGD pardavėjai“, - teigė V.Rūkas.

Kaip amerikietiškos dujos konkuruos su rusiškomis? Augant dujų eksportui iš JAV, šios kainos turėti artėti viena prie kitos, žinoma, įvertinus gan brangias dujų transportavimo sąnaudas, mano ekspertas.   

Norėjo, kad pasiektų Lietuvą

„Dėl to diplomatų derybos vyksta jau seniai, tačiau „Cheniere“ yra privati kompanija. Ir sprendimas bus ne politinis, o komercinis“, - portalui lrytas.lt praėjusių metų lapkritį Briuselyje sakė „Cheniere“ vyresnioji pardavimų vadovė Helena Wisden.

„Geopolitika yra ne mūsų erdvė, gal tai nuvils daugelį. Ne dėl to dirbame. Baltijos šalių rinka yra maža, o dujų poreikis vis mažėja. Jei trys Baltijos šalys sutartų pirkti SGD, jūsų rinka būtų patraukli“, – dėstė H.Wisden.

Tačiau ji pabrėžė, kad tiek JAV, tiek Lietuvos diplomatai deda dideles pastangas, kad amerikitiškų dujų krovinys pasiektų Klaipėdą.

Tiesa, Lietuvos energetikai neslepia, kad dujų poreikis mūsų šalyje dramatiškai mažėja. O kitais metais nebus kur dėti dujų iš „Independence“ laivo. Tačiau Lietuva, viena pirmųjų priėmusi amerikietiškas dujas, pasaulyje plačiai nuskambėtų, tad tai būtų svarbu ir viešųjų ryšių prasme. O „Gazprom“ būtų pasiųsta dar viena žinutė – turime dar vieną alternatyvą rusiškoms dujoms.

Priklauso ir nuo „Gazprom“ kainos

Nepaisant to, kad Lietuvoje yra dujų perteklius, amerikietiškos SGD yra laukiamos mūsų šalyje.

„Jos galėtų pakeisti rusiškas „Gazprom“ dujas“, – lrytas.lt teigė paskirtojo dujų tiekėjo „Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus.

Tačiau jis pabrėžė, kad tai priklausytų nuo kainos. „Tam, kad šias dujas apsimokėtų mums pirkti, jos turėtų būti pigesnės už „Gazprom““, – sakė D.Tučkus.

JAV dujų koncerno vyresnioji pardavimų vadovė H.Wisden kalbėjo, kad sprendimas dėl dujų gabenimo į Europą priklauso ir nuo to, kokią kainą čia siūlo „Gazprom“.

Pasak D.Tučkaus, JAV dujų kaina gali būti mažesnė, nei dabar Lietuva perka iš norvegų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.