„Lietuvos energija“ įsigijo vėjo parkus Žemaitijoje ir Estijoje

„Lietuvos energija“ įsigijo dvi vėjo elektrinių parkus Lietuvoje ir Estijoje valdančias bendroves – UAB „Eurakras“ ir „Tuulueenergia“ OU. Vėjo elektrinių parkai per metus galės pagaminti apie 136 tūkstančius megavatvalandžių (MWh) elektros energijos – tiek per metus užtenka Klaipėdos miesto gyventojams.

Vėjo parkai galįtų patenkinti Klaipėdos gyventojų metinį elektros poreikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vėjo parkai galįtų patenkinti Klaipėdos gyventojų metinį elektros poreikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2016, 10:56 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:52 PM

Įsigyta Lietuvos bendrovė „Eurakras“ valdo 24 MW galios 8 vėjo jėgainių parką Geišių ir Rotulių II kaimuose, Jurbarko rajone. „Lietuvos energija“ įsigijo 75 proc. šios bendrovės akcijų iš UAB „Renagro“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“.

Kita įsigyta estų bendrovė „Tuulueenergia“ valdo 18,3 MW galios 6 vėjo jėgainių parką Mali ir Tamba vietovėse, Estijoje. 100 proc. bendrovės akcijų „Lietuvos energija“ įsigijo iš „BaltCap“ ir smulkiųjų akcininkų.

„Analizuodami rinką, šalia plėtros projektų svarstėme ir galimybes įsigyti jau veikiančius vėjo elektrinių parkus. Džiaugiamės, kad atlikus rinkos apklausą ir identifikavus galimybes, pavyko sėkmingai įsigyti du vėjo parkus. Tai ne tik pirmieji „Lietuvos energijos“ vėjo pajėgumai, bet ir investicija už Lietuvos ribų – Estijoje“, – pranešime sako Dalius Misiūnas, „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

Bendra dviejų sandorių akcijų kaina siekia 28 mln. eurų.

„Šiuos sandorius didžiąja dalimi finansavome skolintomis lėšomis, nes tai leidžia itin palankios skolinimosi sąlygos bei tvarus „Lietuvos energijos“ balansas. Tik dešimtadalis sandorio vertės finansuota nuosavomis lėšomis. Tai padidins šios investicijos nuosavo kapitalo grąžą, kuri, numatoma, viršys „Lietuvos energijos“ strategijoje numatytus 9 proc.“, – teigia Darius Kašauskas, „Lietuvos energijos“ Finansų ir iždo direktorius.

Bendra Baltijos šalių vėjo energetikos rinka, įvertinus išvystytus ir dabar plėtojamus projektus, sudaro apie 860 MW galios vėjo elektrinių. „Lietuvos energija“, įsigijusi du vėjo elektrinių parkus, užims iki 5 proc. šios rinkos.

Lietuvos vėjo energetikos rinka yra gana koncentruota – didžiausi 5 vėjo elektrinių parkų valdytojai užima apie tris ketvirtadalius rinkos. Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 310 MW galios vėjo elektrinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.