„Achema“ pirks dujas iš „Statoil“ pigiau, nei siūlė „Gazprom“

Antradienį Jonavos trąšų gamykla „Achema“ baigė derybas su Norvegijos „Statoil“ kompanija dėl gamtinių dujų pirkimo 2016 metams. Dujos iš „Statoil“ bus perkamos laivais per Klaipėdoje esantį SGD terminalą. Skelbiama, kad norvegiškos dujos bus perkamos pigiau nei iš „Gazprom“.

Tiek į Jonavą atvykę „Statoil“ atstovai, tiek „Achemos“ derybinė grupė galutinai sutarė dėl principinių suskystintųjų dujų tiekimo šiems metams sąlygų ir gamtinių dujų kainų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tiek į Jonavą atvykę „Statoil“ atstovai, tiek „Achemos“ derybinė grupė galutinai sutarė dėl principinių suskystintųjų dujų tiekimo šiems metams sąlygų ir gamtinių dujų kainų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 1:54 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 AM

„Iš esmės derybos jau baigtos. Tiek į Jonavą atvykę „Statoil“ atstovai, tiek „Achemos“ derybinė grupė galutinai sutarė dėl principinių suskystintų dujų tiekimo šiems metams sąlygų ir gamtinių dujų kainų,“  – po derybų su „Statoil“ derybininkais sakė „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas. – „Derybos dėl gamtinių dujų tiekimo truko beveik metus ir yra sutarta dėl visų tiekimo apimčių ir kainodaros principų.“

Bendrovės vadovas pabrėžė, jog „Achema“ laikosi ekonomiškai įmonei naudingiausio principo – žaliavas trąšų gamybai pirkti tiesiogiai iš gamtinių dujų tiekėjų, išgaunančių dujas, siūlančių geriausias sąlygas bei kainą.

„Savarankiškai, kaip nepriklausomas ūkio subjektas, niekieno nepadedami ir vadovaudamiesi grynai ekonominiais interesais, derybas dėl gamtinių dujų – trąšų gamybai reikalingų žaliavų, kurios mūsų produkcijos savikainoje sudaro apie 80 proc., tiekimo, vedėme tiek „Gazprom“, tiek su „Statoil“, tiek su kitais gamtinių dujų iš viso pasaulio,“ – apie nuo šių metų dujų tiekėjų diversifikavimą savo poziciją išreiškė „Achemos“ generalinis direktorius R.Miliauskas. – „Mums svarbiausia užtikrinti stabilų dujų tiekimą geriausiomis sąlygomis.

Nors iki šiol trąšos buvo gaminamos iš „Gazprom“ perkamų dujų, tačiau su „Statoil“ pavyko susitarti dėl geresnių sąlygų bei gerokai mažesnės nei „Gazprom“ kainos“.

Daugiau nei pusę Lietuvos dujų suvartojančios „Achema“ perkamų iš „Statoil“ 2016 m. dujų kaina bus nustatoma pagal NBP (Jungtinės Karalystės „National Balancing Point“ gamtinių dujų birža) indeksą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.