Šalis, kur benzinas jau pigesnis už vandenį

Naftos krizė Arabijos pusiasalyje privedė prie to, kad Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) degalai pasidarė pigesni už mineralinį vandenį, praneša šios šalies dienraštis „The National“.

„Dabar yra brangiau užsipilti pieno ant pusrytinių grūdų dribsnių, negu piltis benzino į savo automobilį“, – teigia straipsnio autorius.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
„Dabar yra brangiau užsipilti pieno ant pusrytinių grūdų dribsnių, negu piltis benzino į savo automobilį“, – teigia straipsnio autorius.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2016, 4:10 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:40 PM

„Dabar yra brangiau užsipilti pieno ant pusrytinių grūdų dribsnių, negu piltis benzino į savo automobilį“, – teigia straipsnio autorius Nadeemas Hanifas. Pasak jo, benzino kaina degalinėse krinta šeštą mėnesį iš eilės: „Special“ kategorijos degalų (95 markės benzino atitikmens. – Red.) litras dabar kainuoja 1,47 dh (dirhamo), „Super“ kategorijos degalų – 1,58 dh, o dyzelinių degalų – 1,37 dh (maždaug 37, 39 ir 34 euro centai pagal šios dienos valiutų kursą. – Red.). Dar prieš pusmetį „Special“ kainavo apie 48 euro centus.

„Tie, kurie mėgsta importinį mineralinį vandenį, už 1,5 litro „Evian“ turės sumokėti 7,90 dh (1,97 euro), už litrą pepsikolos – 3dh (75 euro centus)“, – tęsia N.Hanifas.

Ekologas daktaras Hassanas Galadari krintančiose benzino kainose regi žalą aplinkai. Jo nuomone, šis faktas sutrukdys automobilistams mėgėjams pereiti prie ekonomiškesnių mašinų, kurios mažiau teršia aplinką.

Mažėjant naftos kainai, Saudo Arabijos vyriausybė ėmėsi pirmų žingsnių ekonomikai reformuoti. Karalius Salmanas bin Abdulazizas Al Saudas 2016-uosius pradėjo nuo subsidijų mažinimo: planuojama pasiekti, kad šalies ekonomika nebebūtų visiškai priklausoma nuo naftos.

Neseniai iš Maskvos nuskambėję pareiškimai apie rengimąsi susitikti su OPEC sukėlė naftos kainų augimą, bet vėliau jos vėl pradėjo kristi. Penktadienį kainos nežymiai didėjo – kaip manoma, dėl tos priežasties, kad rinkos dalyviai, linkę į spekuliacines operacijas, patikėjo, kad naftą išgaunančios šalys netrukus gali susitarti dėl jos tiekimų sumažinimo. Tačiau didžioji dalis analitikų mano, kad susitarimo tarp OPEC ir kitų naftą išgaunančių šalių tikimybė vis dar labai maža.

„Brent“ rūšies naftos kovo mėnesio ateities sandorių kainos Londono biržoje „ICE futures“ penktadienį 10.30 val. Lietuvos laiku išaugo 1,2 proc. – iki 34,31 dolerio už barelį. WTI rūšies naftos kovo mėnesio ateities sandorių kainos Niujorko prekių biržoje (NYMEX) prieš tai irgi padidėjo 1,2 proc. – iki 33,63 dolerio už barelį.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.